Trendig

Hur funkar dieselmotorer?

Hur funkar dieselmotorer?

Dieselmotorn fungerar nästan på samma sätt som bensinmotorn men istället för ett tändstift har dieselmotorn bara en injektor som sprutar in bränslet, dieseloljan, tillsammans med luften som pressas ihop av kolven. Det gör att en explosion inträffar i cylindern.

Vilket är det vanligaste Kompressionstrycket på common rail motorer?

Ett kompressionstryck ligger ofta på 10-12 bar, även lite lägre på vissa turbobilar. Trycket mäts lämpligast med en kompressionsmätare. Det finns två vanliga typer av kompressionsmätare. Den ena ger värden från de olika cylindrarna på ett papper.

Har dieselmotorer förgasare?

Luften och bränslet blandas i förgasare eller i inloppsröret. Dieselmotorn drivs av dieselolja och antändningen sker av den höga kompressionstemperaturen. Bränslet och luften blandas inne i cylindern.

Vad är det som komprimeras i cylindern under Kompressionstakten?

Vid detta steg så kommer luft in i cylindern via en öppen ventil. Kompressionstakten. Under denna takt så går vevaxeln från 180 till 360°. Kolven orsakar luften i kammaren att komprimeras 16-25 gånger så att dess temperatur stiger upp till 700-900 °C.

Vad är skillnaden mellan bensin och dieselmotor?

Dieselmotorn arbetar på ett lägre varvtal än bensinmotorn men pga den unika förbränningen så utvecklar dieselmotorn ett betydligt högre vridmoment än bensinmotorn. Detta kan översättas i ”råstyrka”, vilket innebär att en dieselmotor sällan behöver växla ner för att orka eller för att att göra en snabb omkörning.

Vad händer i en dieselmotor?

Diesel motorn sammanpressar enbart luft i motorn. När luften sammanpressas stiger temperaturen i cylindern och det bränslet som sprutar in omedelbart antänds av luftens värme. Alltså under kompressionstakten ökar luftens temperatur i motorn till en grad då bränslet antänder under högt tryck.

Vad är bäst bensin eller diesel?

Bensinbilar är vanligtvis tystare än dieselbilar, om du är en person som uppskattar lugnet i kupén under färden. Om du bor i en större stad och mest kör kortare sträckor är bensin att föredra framför diesel. Andrahandsvärdet minskar mindre än det gör för en dieselbil.

Vad är diesel bensin?

Diesel tillverkas främst genom destillering av råolja i raffinaderier. Kolvätena i diesel är tyngre än dem i bensin, så diesel är mindre flyktigt än bensin, men mer flyktigt än tung eldningsolja eller asfalt. Diesel är inte strikt kemiskt definierad, utan är en benämning på en produkt med vissa allmänna egenskaper.

Share this post