Rekommendationer

Hur vet man att Surdegsbrodet ar fardigjast?

Hur vet man att Surdegsbrödet är färdigjäst?

Degen ska inte vara färdigjäst men den måste kommit igång ordentligt. På min deg ser jag ofta en ofta en bubbla som börjar resa sig. Då är den i regel klar för att forma till bröd. Det är bättre att ställa in en underjäst deg än en överjäst.

Måste man knåda degen?

För att bilda starka glutentrådar måste degen knådas ordentligt och länge. Trådarna fungerar som väggar som gör att luftbubblorna som bildas under jäsningen stannar kvar i degen och gör brödet luftigt.

Varför blir inte brödet luftigt?

För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare! Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst.

Kan surdeg bli överjäst?

En överjäst deg som jäst på surdeg är ingen rolig historia – den tappar liksom all spänst, är praktiskt taget omöjlig att baka ut och reser sig väldigt dåligt i ugnen. Dessutom blir ett överjäst surdegsbröd gärna lite väl surt i smaken.

Vad är Bulkjäsning?

Det är därför lättare att forma en deg som inte har bildat lika mycket gas i degen som en deg som är väldigt väljäst. Detta är en avvägning. Jag vill gärna att den första så kallade bulkjäsningen (den jäsning som sker i bunken innan degen är formad) ska bilda mycket gas för att jag ska få ett luftigt bröd.

Kan man grädda bröd igen?

Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.

När är Surdegsbrödet klart?

Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.

Hur länge ska man arbeta en bröddeg?

En deg med bas av vetemjöl bör knådas minst 10-15 minuter. En deg med råg bör arbetas något mindre, gärna mer långsamt om man använder en hushållsapparat. När man häller i mjölet bör man inte tillsätta allt med en gång. Brödet kan lätt bli för torrt om man använder för mycket mjöl i degen.

Varför blev Surdegsbrödet kompakt?

Blir ditt bröd platt eller kompakt så kan det bero på två saker: 1. inte tillräckligt aktiv surdeg 2. du har inte spänt degen innan kalljäsningen. Baka i en gryta, det hjälper brödet att hålla formen.

Share this post