Rekommendationer

Hur kan du som barnskotare forhindra smittspridning pa forskolan?

Hur kan du som barnskötare förhindra smittspridning på förskolan?

Fler förslag på åtgärder som kan vidtas med erfarenhet från pandemin, för att förebygga smittspridning på förskolan: Ge personalen tid för planering så att de kan anpassa aktiviteter för att minska smittspridning. Se över att ventilationen är bra och uppfyller kraven. Vädra lokalerna ordentligt och ofta.

Hur kan du hindra att smitta sprids på en förskola?

Så undviker du och ditt barn infektioner Fysisk aktivitet, gärna utomhus. Se till att snuttefiltar, kramdjur och andra föremål som barnet tar med till förskolan tvättas eller rengörs regelbundet. Hosta och nys i armvecket. Tvätta händerna ofta – alltid efter toalettbesök och före måltider.

Åtgärder kan vara att:

  1. Barnet vilar utomhus i väntan på hämtning.
  2. Barnet vilar i ett rum en bit från övriga barn och vuxna på förskolan. Rutiner behövs för städning och vädring av rummet efteråt.
  3. Personal i riskgrupp undviker att ta hand om barn som blivit sjuka under dagen.

Vad gör jag om mitt syskon är magsjuk?

Vid större och utdragna magsjukeutbrott med många sjuka barn på en förskola eller ett familjedaghem kan smittspridningen möjligen begränsas genom att friska syskon som går på samma förskola eller familjedaghem stannar hemma.

Hur minska smittspridning?

Skydda dig och andra Expandera

  1. Skydda dig och andra Expandera. Gällande åtgärder mot covid-19. Skydda dig själv och andra – rekommendationer om covid-19. Stanna hemma om du är sjuk med symtom på covid-19. Information till dig som reser in i Sverige från utlandet.
  2. Salmonella (internationellt utbrott 2022–)

Får förskolan neka?

Det är hemkommunen som ansvarar för att alla barn i kommunen som har rätt till en plats i förskolan får det om barnets vårdnadshavare önskar det. Kommunen får fullgöra sina skyldigheter genom att erbjuda plats i någon av sina egna förskolor eller i en fristående förskola som har en motsvarande utbildning.

Vad gäller om en i familjen har magsjuka?

De allra flesta som har magsjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över efter några dagar. Kontakta en vårdcentral eller ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning om något av följande stämmer in på dig: Du känner dig mycket trött och svag. Du har haft diarré i mer än en vecka.

Share this post