Blogga

Varfor har vi lampor?

Varför har vi lampor?

Det visade sig att de främsta skälen till varför människor placerar belysning i sina fönster var för att det är mysigt, sett både ut- och inifrån hemmet, det lättar upp intrycket av en mörk fönsterruta, ser trevligt ut för grannarna, förebygger inbrott och förtydligar rummets form.

Varför Uppfans glödlampan?

Den 17 oktober 1879 kunde Edison demonstrera den första praktiska användningen av elektriska lampor. Beskrivningar angående försöken fyllde 40 000 journalsidor. Det var inte Edison som uppfann glödlampan, men han var den förste som utvecklade en glödlampa som kunde massproduceras.

Vad är glödlampans funktion?

Glödlampans funktion. En glödlampa är uppbyggd av flera olika delar av olika material och dess sammansättning gör att vi får belysning. Det som lyser inuti lampan är en glödtråd, det är den som är kärnan i en glödlampa. Denna glödtråd är inkapslad i en glaskolv (det är den som kan ha olika former och kallas olika namn) som är fri från syre.

Vem utvecklade den första glödlampan?

Den tyska uppfinnaren Heinrich Göbel utvecklade 1854 den första moderna glödlampan med en karboniserad bambuglödtråd i en vakuumkula i syfte att förhindra oxidation.

Hur många Watt är glödlampor?

Glödlampor är ofta avsedda för en spänning på 230 eller 240 volt (tidigare 220 V), men också andra spänningar används, exempelvis 6, 12, 24, 48, 110 och 400 volt. De vanligaste effekterna är 7, 15, 25, 40, 60, 75, 100, 150 och 250 watt, men det finns glödlampor från under en watt upp till flera tusen watt.

När sattes de första glödlamporna upp i Sverige?

I Sverige sattes de första glödlamporna upp 1881, på Strömparterren i Stockholm. Vid 1800-talets slut fanns det 12 000 glödlampor i Stockholm. Det var först på 1910-talet som glödlampan blev vanlig belysning i Sverige, tack vare en teknisk förbättring av glödtråden i volfram.

Share this post