Populära

Nar ska man dela pa tomatplantor?

När ska man dela på tomatplantor?

När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

Hur föröka tomater?

Gör så här

  1. Fyll en kruka med jord, vanlig planteringsjord går bra.
  2. Välj ut sticklingar från tjuvarna som vuxit fram längs huvudstammen.
  3. Klipp av sticklingen från plantan.
  4. Ta bort de nedersta bladen.
  5. Gör ett hål med en pinne i jorden och pilla ner sticklingen där.
  6. Ta fler sticklingar och sätt i samma kruka om du vill.

Kan man ta skott av tomatplantor?

Få fler tomater med sticklingar. Att ta sticklingar från tomater är ett utmärkt sätt att få fler plantor och jättebra om man vill dela med sig av sina tomatsorter.

Hur Avhärdar man tomatplantor?

Dags för avhärdning och att plantera ut tomater Några timmar utomhus första dagen, öka successivt och skydda mot blåst i början. Sedan längre tid för var dag och till sist får de smaka på solsken. Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.

Hur Avhärdar man tomater?

Avhärdningen brukar man börja med två veckor innan planerad utplantering. Lättast går det om man har ett växthus, då kan de i början av maj i regel få tillbringa några veckor där innan de får komma ut i det fria. Ja, tomater går alldeles utmärkt att odla ute. I hink, kruka eller i rabatten mot en husvägg.

Hur får man frön från tomater?

Börja med att skära tomaten i två delar. Gnugga därefter tomathalvorna mot varandra över en skål, så att fröna och fruktköttet lossnar från skalet. Nu kan du göra på två olika sätt. Det första är att plocka ut fröna från fruktköttet och låta dem torka på hushållspapper.

Kan man kapa tomatplantor?

Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.

Share this post