Trendig

Nar var planeten Jupiter kand?

När var planeten Jupiter känd?

Jupiter har varit känd sedan forntiden som en vandringsstjärna, men studerades inte närmare förrän omkring 1610, när Galilei Galileo observerade den och dess fyra största månar genom sitt teleskop. Planeten Jupiter är uppkallad efter den högsta guden i det romerska mytologin: Guden över åska och blixtar.

Vad är vindar på Jupiter?

Det finns vindar på Jupiter, precis som på jorden, och de rör sig i bälten från öst till väst och i motsatt riktning. På gränserna mellan vindbältena virvlar gasen runt, varpå det uppstår lokala stormar. Den största stormen kallas den stora röda fläcken och den täcker ett område som motsvarar 2–3 gånger jordens storlek.

Vad är Jupiters diameter och volym?

Jupiters diameter är 11 gånger större än jordens, massan är 318 gånger större och volymen är 1 300 gånger jordens. Jämfört med solen, som är 1 000 gånger större i volym, är den dock liten.

Vad består Jupiter av väte?

Jupiter består till största delen av väte. I atmosfärens övre lager blandas vätet med andra ämnen och bildar moln. Molntäckets tjocklek är cirka 80 km. Temperaturen och trycket stiger med avtagande avstånd till centrum och vätet pressas samman av tyngdkraften. Jupiters yttre skikt består av vätemolekyler bestående av två atomer.

Hur många månar har Jupiter i solsystemet?

Jupiters månar. Jupiter har 79 kända månar, men det uppskattas att planeten faktiskt kan ha så många som 100 månar. Jupiter har fler månar än någon annan planet i solsystemet. Många av Jupiters månar är asteroider, som planeten har fångat in med sin enorma gravitationskraft.

Hur långt är Jupiters avstånd från Jupiter?

På Jupiters avstånd visar ett litet teleskop inga detaljer på månarna, utan vi ser dem (oftast) som fyra prickar i ett växlande mönster. Den innersta månen (Io) gör ett varv runt Jupiter på 1,77 dygn, och nästa (Europa) tar dubbla tiden, 3,55 dygn.

Kan du följa Jupiter under flera nätter i sträck?

Om du följer Jupiter under flera nätter i sträck kan du se de fyra månarna dansa runt planeten. Då och då försvinner en eller flera av månarna, antingen för att de passerar in bakom Jupiter eller för att de döljs i dess ljus.

Vad är den största planeten i solsystemet?

Jupiter. Jupiter är den största planeten i solsystemet. Med en diameter på 142 796 kilmeter är den 11 gånger större än jorden. Denna kolossala gasjätte innehåller 71 % av alla andra planeters massa i solsystemet tillsammans. Jupiter har 1/1000 av solens massa.

Vad är Jupiters ringar?

Jupiters ringar är ett ringsystem som kretsar runt planeten Jupiter. Det var det tredje ringsystemet som upptäcktes i solsystemet efter Saturnus och Uranus ringar. Första observationen gjordes 1979 av Voyager 1 och ringarna undersöktes grundligt av rymdsonden Galileo på 1990-talet.

Vilka planeter är större än stenplaneterna?

De fyra mindre inre planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars, vilka kallas stenplaneterna och som mest består av sten och metall. De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus som kallas gasjättarna och som mestadels består av väte och helium och är mycket tyngre och större än stenplaneterna.

Vad beror gravitationen på på jorden?

Exempel på fenomen som beror på gravitation: 1 Gravitationen är det som håller oss kvar på jorden. 2 Ett föremål som man tappar greppet om faller till golvet. 3 Jordens gravitation håller månen kvar i dess bana runt jorden. 4 Månens gravitation orsakar de stora tidvattenvågorna på jorden.

När ligger Jupiter från jorden?

Jupiter ligger cirka 778 miljoner kilometer från solen och 588 miljoner kilometer från jorden.

Vad är det vardagliga namnet på vårt planetsystem?

Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.

Har det funnits Vulkaner i Skåne?

Det finns inga aktiva vulkaner i Sverige, inte på land och inte under vatten. Man tror dock att det en gång i tiden har funnits det eftersom det finns spår av vulkanisk aktivitet i Skåne.

Share this post