Populära

Vad ar Portasystemet?

Vad är Portasystemet?

Svensk definition. Ett system av två kapillärbäddar kopplade med varandra via venösa kärl. Blodet, under passagen transporteras genom den första kapillärbädden till den andra kapillärbädden innan det återvänder till den systemiska cirkulationen.

Vilken funktion har Portasystemet i mag tarmkanalen?

Nyttan med systemet är att blodet, under passagen genom den första kapillärbädden, förses med någon/ra specifik/a substans/er som via den påföljande kapillärbädden kan utnyttjas direkt på plats. En säker, effektiv och resurssparande kommunikation. Typexemplet på ett portasystem påträffas i bukhålan.

Hur får levern blod?

Leverns blodförsörjning sker från två olika håll: genom portådern (vena portae), med blod från tarmen och mjälten, samt genom leverartären (arteria hepatica), med blod från aorta. Ca 1,5 l blod passerar levern per minut.

Vad kännetecknar Portakretsloppet?

Portakretslopp (portasystem) är en del av blodcirkulationssystemet hos djur och består av seriekopplade kapillärsystem, vilket innebär att blodet flyter från ett kapillärsystem till ett annat via vener utan att först passera hjärtat.

Hur bildas Vena Portae Hepatis?

Portådern (vena portae hepatis) är en stor ven som för blod från matsmältningssystemet till levern. Där filtreras ohälsosamma ämnen bort, innan blodet går vidare ut i kroppen. Namnet portåder kommer av att det är ett stort blodkärl, en port mellan två kapillärbäddar, dels det i tarmen och dels det i levern.

Vilka 2 vener flyter samman till V Portae?

Mag-tarmkanalens artärer slutar i kapillärbäddar som möjliggör för näringsämnena i den bearbetade födan att lämna tarmen och övergå i blodbanan. Från mag-tarmkanalens kapillärbäddar samlas det näringsmättade blodet i allt grövre vener som flyter samman till den stora Portådern (vena portae hepatis).

Vad händer med blodet när det passerar tarmen?

Blodet pumpas genom levern och utsätts där för enzymer (bland annat cytokrom P450) som kan bryta ner många olika sorters molekyler. Restprodukterna lämnar sedan kroppen med avföringen eller återupptas av blodet och rensas en andra gång av njurarna.

Share this post