Ny

Vad ar det for skillnad pa en meteorit asteroid och en komet?

Vad är det för skillnad på en meteorit asteroid och en komet?

En meteorit är en liten stenklump som kommit utifrån rymden till jorden. De kan vara små som sandkorn och stora som klippblock. Det finns också ännu mindre kroppar, men de kallas ofta istället för interplanetärt stoft. Större klumpar i rymden kallas istället för asteroider.

Vad en komet?

När ytlagret upphettas av solen bildas en mycket tunn men synlig svans av utströmmande material, förr betraktad som en ”hårig stjärna” vilket gett namnet komet. Idag kan vi även studera dessa himlakroppar på längre avstånd då de är kalla och inaktiva (utan svans) långt från solen och dessa kallas kometkärnor.

Vad finns det för kometer?

Komet[redigera | redigera wikitext]

  • Toppen: 9P/Tempel (förbiflygning av Deep Impact), och 67P/Churyumov-Gerasimenko (Rosetta i omloppsbana)
  • Mitten: 17P/Holmes och dess blå joniserade svans, och 81P/Wild (förbiflygning av Stardust)
  • Botten: C/1995 O1 sett från jorden 1997, och Lovejoy sett från jordens omloppasbana.

Vad består en komet av?

Asteroider består av silikater (sten) och metaller rakt igenom, medan kometer består mest av fruset vatten och frusna gaser. Kometer har en koma eller en svans, även om mycket gamla kometer som har förlorat allt sitt flyktiga material kommer att likna asteroider.

En sorts strålning från solen, solvinden, gör då att gas från kometen sprutar ut i en lång stråle, kometens svans. Kometens svans pekar alltid bort från solen. En meteor är ett objekt från rymden som kommit in i jordens atmosfär och blivit så upphettat att det helt förångats.

Hur ser en meteorit sten ut?

Meteoriter har en oregelbunden mjuk form med avrundade kanter; de saknar skarpa kanter och utskjutande delar; de är aldrig klotrunda. 2. Järnmeteoriter är tunga och har en densitet som järn. Järn- och sulfidmalmer, samt rostiga stenar är betydligt lättare.

Vad kännetecknar en meteorit?

Meteoriter är material från rymden som faller ned på jorden. Om de är så små att de smälter och blir till gas i jordens atmosfär innan de hinner falla ned, kallas de meteorer eller stjärnskott. I den här filmen berättar museets expert om vad en meteorit är. Från Rymdkanalen som är Rymdstyrelsens Youtubekanal.

Share this post