Rekommendationer

Vad ar lufttathet?

Vad är lufttäthet?

Lufttätheten anger hur mycket luft som kan strömma genom konstruktioner, oftast klimatskalet.

Vilka krav ska man ställa för att bygga lufttätt?

Kravet hänger samman med krav om Projektering för ökad lufttäthet (krav nr 10946) , Samråd för ökad lufttäthet (krav nr 10948) och Läckagesökning och provning (10949) och bör ställas tillsammans med dessa. Kravet kan behöva justeras beroende på hur omfattande åtgärder som ska genomföras.

Vart i en byggnad är lufttrycket störst?

Varm luft är lättare än kall luft. Denna skillnad skapar invändigt övertryck i byggnadens övre delar.

Vilket krav ställer Boverkets byggregler BBR på lufttäthet i byggnader?

Enligt BBR (Boverkets Byggregler) ska byggnadens klimatskärm vara så tät att krav på byggnadens specifika energianvändning och installerad eleffekt för uppvärmning uppfylls. Enligt BBR bör byggnadens klimatskiljande delar ha så god lufttäthet som möjligt för att undvika skador på grund av fuktkonvektion.

Varför är det viktigt att hus är lufttäta?

Lufttätheten är en förutsättning för ett energisnålt hus, ett hus utan drag och ett hus utan fuktskador. Men ett energisnålt, lufttätt hus ska också ventile- ras ordentligt för att ha god luftkvalitet inne. Det är viktigt att se huset med väggar golv och tak, uppvärmning och ventilation som ett system.

Varför är det viktigt att bygga lufttäta bostäder?

Lönsamt med lufttätt byggande Dålig lufttäthet kan leda till ökad risk för fuktskador som innebär kostnader för åtgärder. De flesta kalkylerna visar att det redan på kort sikt är lönsamt att bygga lufttäta hus och det är energibesparingen som är den mest kon- kreta vinsten.

Vilka krav ska man ställa när det gäller att bygga lufttätt?

I de flesta byggnader är risken för luftläckage störst i byggnadens övre delar, dvs. där det lättast kan råda invändigt övertryck. I fuktsäkerhetsprojekteringen bestäms lufttätheten av att högsta tillåtna fukttillstånd inte får överskridas. Kravet på byggnadens högsta energianvändning ställer också krav på lufttäthet.

Varför Provtrycka hus?

Provtryckning, eller täthetsprovning som det ibland kallas, är ett bra sätt att säkerställa tätheten i klimatskärmen samt att den energiberäkning man har gjort för byggnaden faktiskt kan uppfyllas. Fler och fler kommuner ställer krav på en provtryckning för att man ska få ett slutbesked på sitt bygge.

Vad kostar det att Provtrycka ett hus?

Det som påverkar priset för en provtryckning är husets storlek och antal plan. Priserna för att provtrycka ett hus brukar ligga mellan 5 000 och och 7 000 kr, enligt Viktor Olsson.

Är trä lufttätt?

Vissa konstruktionsdelar är lättare att få lufttäta än andra. Detta gäller för betong, tegel, lättbetong och lättklinkerbetong. Betong och lättbetong är lufttätt i sig, medan tegel och lättklinkerbetong blir lufttätt när puts läggs på materialen. Trä- och stålregelkonstruktioner är däremot svårare att få lufttäta.

Vad är luftläckage?

I uppvärmda byggnader medför luftläckage och invändigt övertryck risk för fuktskador inuti klimatskiljande byggnadsdelar. För att undvika fuktskador på grund av luftläckage bör byggnadens klimatskiljande delar ha så god lufttäthet som möjligt.

Vad innebär tätt hus?

Ett hus måste vara tätt för att undvika att fuktig inomhus- luft tränger ut i tak, väggar och golv och orsakar mögel. Genom att tryckprova husen i rätt skede av byggandet kan man hitta eventuella läckor och åtgärda dem – ett sätt att undvika framtida hälsoproblem.

Vad är luftläckage i byggnader?

En annan förlustfaktor i en byggnad är det okontrollerade luftflödet som transporteras in eller ut ur klimatskalet genom springor och otätheter i konstruktionen. Detta luftläckage är svårt att uppskatta eller beräkna utan att göra en täthetsmätning av byggnaden.

Hur mäter man luftläckage?

Regelsamlingens allmänna råd hänvisar till standarden, SS-EN 13829 för bestämning av luftläckage. De metoder som idag finns att tillgå för att mäta lufttätheten hos byggnader är spårgasmetoden, täthetsprovning med provisorisk vägg, det egna ventilationssystemet, med mottryck i angränsande utrymmen samt med tryckdörr.

Vad kostar läckande tryckluft?

Många vet att tryckluft är dyrt. Däremot vet man inte att det kostar närmare 100.000 Kr att producera en enda kubikmeter per minut, året om. Ett enskilt läckage på 1 mm i diameter kostar drygt 7.000 Kr om året. I de flesta industri företag så produceras mellan 20-50 % av tryckluften helt i onödan.

Share this post