Frågor

Varfor ar moroten orange?

Varför är moroten orange?

Vår vanliga orangefärgade morot kommer ursprungligen från Holland och 1700-talet. Det är beta-karoten som ger moroten dess orangea färg. Mogna morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de späda som skördas tidigt till knippen.

Varför spricker morötter?

SVAR: Morötter som växer snabbt spricker lätt. Snabb tillväxt kan bero på gödsling, men är framförallt vattenberoende. Är det först torrt och sedan ges god tillgång på vatten så spricker morötterna lättare. Hönsgödsel och framförallt urin är snabbverkande och kan ge en tillväxtkick vid punktbehandling.

Varför har morötter olika färger?

Morötter är en bra A-vitaminkälla. De får sin fina orange färg från ämnet beta-karoten (karotin) som omvandlas till A-vitamin i vår kropp. Mogna, rödare morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de mindre morötterna som är lite ljusare i färgen.

Vilka djur äter morötter?

Det kan ha varit larver av morotsfluga, skadorna i ytterkanten kan möjligen tyda på det. Annars kommer det allsköns ohyra och äter på morötter som har spruckit. Det är mycket vanligt med små sniglar, det kan förekomma gråsuggor, osv. Det ser ut som morotsfluga attackerade växter.

Varför blommar moroten?

De är tvååriga i det avseende att de växer och etablerar sig år ett, för att sedan blomma och sätta frö år två. Förutsättningen är förstås att de överlever vintern i det klimat de odlas. Men, en morot som satt blomstängel och förbereder sig för att producera frö är i princip oätlig.

Hur vet man när morötterna är klara?

Titta under blasten Det bästa knepet för att veta om morötterna kan skördas är att helt enkelt titta på den del av roten som brukar sticka upp lite ur jorden, eller pilla lite i jorden så att den syns. Om den ser ut att vara av en fingers bredd ungefär – prova att dra upp och se.

Vilken färg hade moroten från början?

Den första moroten kom från Afghanistan. Den var mörklila och grenig. Från början var moroten inte orange. Det blev den på grund av en mutation.

Finns det blå morot?

Purpur – extra karoten och antocyaniner. Den lila moroten innehåller större mängder av växters blå/violetta färgämne som kallas antocyaniner. Det finns studier som pekar på antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Den lila moroten är mer saftig än söt och överraskande nog orange inuti.

Share this post