Populära

Vad ar Axillarutrymning?

Vad är Axillarutrymning?

Operation i armhålan om cancern har spridit sig Cancern har spridit sig om portvaktskörtlarna innehåller cancerceller. Då kan du behöva opereras igen. Den operationen kallas axillarutrymning och innebär att tio lymfkörtlar tas bort, ibland fler. Det finns ungefär 50 lymfkörtlar i armhålan.

Hur känns Kapselkontraktur?

Kapselbildning vid kring implantatet Om den bindvävshinna som bildas runt implantatet (kapsel) blir för kraftig (kapselkontraktur) kan det orsaka allt från en lätt formförändring till ordentlig fasthet och ömhet i bröstet.

Hur undviker man Kapselbildning?

Vad ska man undvika? Det här är den stora frågan som tyvärr i mycket fortfarande är obesvarad. Vad man vet idag är att man ska undvika släta implantat som är placerade framför bröstmuskeln. Det har visat sig öka frekvensen för negativ kapselbildning ganska mycket.

Varför strålning vid bröstcancer?

Bröstcancer är en strålkänslig tumör. Strålbehandling minskar risken för tumören att komma tillbaka i bröstet. I vissa situationer kan strålbehandlingen även förbättra chansen att överleva på lång sikt. Strålbehandling skadar cellens arvsmassa, DNA.

Vad innebär sentinel node?

Sentinel node, eller portvakten, är den första lymfknuta i armhålan som tar emot lymfa från bröstet, och därmed också den första platsen där tumörceller samlas om spridning med lymfflödet sker vid bröstcancer. Om sentinel node är frisk behöver man idag inte ta bort flera lymfkörtlar från armhålan (axillutrymning).

Hur vet man om bröstimplantat gått sönder?

Defekt implantat. Vid mycket hårda slag eller stötar mot bröstet kan det bli sprickor i implantatet. Har man varit utsatt för något sådant bör brösten undersökas med ultraljud eller magnetkameraundersökning för att utesluta skada på implantatet.

Hur vet man om man har Kapselbildning?

Vanliga symtom vid överdriven kapselbildning är ett palpabelt och ibland knöligt implantat som antar en klotform och är felaktigt placerad i förhållande till bröstet. Emellanåt upplever patienten smärta och obehag. Kapselbildningen kan vara ensidig eller bilateral.

Är Kapselbildning farligt?

Kapselbildning är en ofarlig komplikation, vilken innebär att ärrvävnad, som normalt bildas runt implantatet, förtjockas och leder till att bröstet blir fastare, ändrar form och förskjuts uppåt. Detta tillstånd drabbar ca 5% av patienterna.

Måste man strålas vid bröstcancer?

Behandling vid bröstcancer Att operera bort tumören är den viktigaste åtgärden men ofta behöver man ge ytterligare behandling för att tumören inte ska komma tillbaka. Det kan vara strålbehandling, som verkar lokalt, eller olika typer av läkemedel som verkar i hela kroppen t. ex. cellgifter.

Vad har man på sig när man opereras?

Duscha innan du kommer på operationen. Om du har hår på operationsområdet så bör du inte avlägsna dem själv före operationen. Klä dig i kläder som är rena och lätta att ta på. Om operationen riktar sig till benet så lönar det sig att ta på sig löst sittande byxor.

Vad händer i kroppen vid narkos?

Narkos, eller sövning som det även kallas, innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.

Vad är analgesi?

Svensk definition Medicinska metoder som antingen lindrar smärta orsakad av ett särskilt tillstånd eller tar bort smärtupplevelsen under kirurgi eller annan medicinsk åtgärd.

Share this post