Blogga

Vad ar ett hjalpmedel for dyslektiker?

Vad är ett hjälpmedel för dyslektiker?

ClaroRead – ett mångsidigt hjälpmedel för dyslektiker. Det tar tid att bygga upp en fungerande läsning även om man har effektiva träningsmetoder. Därför är det viktigt att också kunna hantera hjälpmedel av olika slag. Ett mycket bra hjälpmedel är programmet ClaroRead.

Hur ska man testa barn med dyslexi?

Det är bra om alla barn testas regelbundet genom så kallad screening, för att tidigt upptäcka de som är i riskzonen för läs-, skriv- eller räknesvårigheter – dyslexi eller dyskalkyli. Pedagogen kan också göra en första kartläggning som kan ge tillräckligt med kunskap för att skolan genast ska kunna sätta in åtgärder.

Har du kunskap om dyslexi eller dyskalkyli?

1. Person med kunskap om dyslexi eller dyskalkyli, som vet hur den ska utredas, ställer diagnos. Din husläkare kan till exempel remittera dig till en logoped för utredning. Eller så gör specialpedagogen i skolan en utredning. 2. Speciallärare, specialpedagog eller logoped bedömer kvalitén på utredningen.

Vad är spellright för dyslektiker?

SpellRight är en mycket effektiv rättstavningsmodul för dyslektiker. Programmet klarar att korrigera ”svengelska”. Även om du skriver ”jörni” när du menar ”journey” rättar SpellRight detta korrekt. SAOL Plus är en datorversion av Svenska Akademins ordlista.

Hur gör man utredning av dyslexi?

Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.

Share this post