Allmänning

Varfor drabbas sarskilt lander som Sverige av forsurningen?

Varför drabbas särskilt länder som Sverige av försurningen?

Vattendrag mer känsliga än sjöar Under högflöden är vattnet naturligt surare och försurningspåverkan kan då få större genomslag. Det gällde särskilt under den årliga vårfloden i norra Sverige fram till 1990-talet. Under snösmältningen transporterades svavelsyra direkt ut i vattendragen.

Hur åtgärdar man en försurad sjö?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

I vilken del av Sverige är problemet med försurade sjöar störst resp minst?

Det har medfört att andelen försurade sjöar större än en hektar i Sverige år 2020 beräknades vara sju procent. Sämst är tillståndet i landets sydvästra del (inklusive Blekinge och Örebro län) där 34 procent av sjöarna är försurade.

Vad är problemen med försurning?

De största problemen med försurning är: 1 Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden 2 Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald 3 Giftiga metaller frigörs från mark och sediment

Vad är en viktig åtgärd mot försurning?

Åtgärder mot försurning En viktig åtgärd för att minska utsläppen av växthusgasen koldioxid, i enlighet med det s.k. Kyotoprotokollet, är att begränsa användningen av fossila bränslen, vilket även skulle medföra minskade utsläpp av svaveloxid och kväveoxider.

Vad är orsaken till försurning?

Den huvudsakliga orsaken till försurning är den omfattande förbränningen av svavelhaltig kol och olja under 1900-talet. Men kraftigt minskade utsläpp har lett till att nedfallet av sulfat nu är nere på samma nivåer som för hundra år sedan. Idag är skogsbruket en starkt bidragande orsak till försurning.

Naturliga ekosystem i Sverige domineras av skogsmark, sjöar och vattendrag som i många fall är naturligt sura. Jordar med låg vittringshastighet och en upplagring av organiskt material i marken har medfört en långsam naturlig försurning sedan senaste istiden.

Share this post