Trendig

Hur manga manar har andra planeter?

Hur många månar har andra planeter?

I vårt eget solsystem känner vi i nuläget till 205 månar runt sex av de åtta planeterna: Jorden – månen. Mars – Phobos och Deimos. Jupiter – Ganymedes (som är solsystemets största måne), Io, Europa, Callisto och 76 andra kända månar.

Hur många månar går det på jorden?

Flera andra planeter i solsystemet har fler månar än jorden, till exempel så har Jupiter 79 stycken och Saturnus månar är 62 till antalet. Men jorden har solsystemets största måne i förhållande till själva planetens storlek (1/4 av jordens diameter och 1/81 av dess massa).

Vad menas med en naturlig satellit?

En naturlig satellit är en icke-artificiell himmelsk kropp som kretsar kring en annan. Satelliter är normalt mindre i storlek än kroppen som den ständigt cirkulerar över. Denna rörelse beror på attraktionen som utövas av den större kroppens tyngdkraft på den mindre.

Hur många månar har Venus?

Detta gör planeten mycket varm och mycket ogästvänlig för liv, åtminstone i de former vi känner till från jorden. Eftersom planeten är nästan lika stor som jorden brukar den ibland också kallas för jordens systerplanet. Venus tillsammans med Merkurius är de enda planeterna i solsystemet som saknar månar.

Vilka planeter mer än jorden har månar?

Fem planeter med massor av månar

  • Mars – två månar. Mars är ju uppkallad efter den romerske krigsguden, och vad kunde väl passa bättre än att dess båda månar heter Phobos och Deimos, vilket betyder rädsla och skräck.
  • Jupiter – minst 63 månar.
  • Saturnus – minst 62 månar.
  • Uranus – 26 månar.
  • Neptunus – 13 månar.

Hur fungerar omloppsbana?

Omloppsbana kallas en elliptisk bana runt ett dominerande gravitationscentrum, sådan att ett föremål som initialt tvingas in i banan med en given hastighet sedan kan fortsätta att följa banan med gravitation som enda påverkande kraft.

Vad har vi för nytta av satelliter?

Tusentals satelliter kretsar runt jorden. De förmedlar tv-sändningar, datatrafik, mobilsamtal och väder och gör så vår GPS vet exakt var vi är. Även rymdstationer, som ISS, räknas som satelliter. Sergej Koroljov var mannen bakom världens första satellit, Sputnik.

Vad är Jupiters temperatur på Solsidan?

Fakta

Fakta 1. Inre kärna, järn 2. Flytande metalliskt väte 3. Flytande molekylärt väte
Temperatur i molntäcket: Cirka -150 °C (medeltal)
Temperatur nattsidan: Cirka -85 °C (medeltal)
Atmosfär: Mest väte och helium
Dygnets längd: 9 timmar 50 minuter

Share this post