Allmänning

Ar insulinkanslighet bra?

Är insulinkänslighet bra?

Har man för lite insulin i kroppen sjunker inte blodsockret (man ökar känsligheten för ett insulin som inte finns). Detta leder till minskad prestationsförmåga (energin=glukos blir kvar i blodbanan och kan inte ta sig in i muskelcellen).

Vad styr insulin?

Blodsockret styrs av hormonet insulin, som produceras av betaceller i Langerhanska öar i bukspottskörteln. När insulin frisätts stimuleras muskler, fettväv och lever till att ta upp glukos ur blodet och lagra det. På så sätt sänks blodsockret.

Vad är motsatsen till insulin?

Glukagon är insulinets raka motsats och frigör glukos för att blodsockret aldrig ska sjunka för lågt.

Vad är insulin resistens?

En grundläggande rubbning vid typ 2 diabetes är insulinresistens. Detta fenomen innebär att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt. Glukosupptaget påverkas därmed negativt.

Varför utvecklas insulinresistens?

Många människor har högre insulinproduktion än normalt innan de blir sjuka i typ 2-diabetes. En viktig bidragande faktor till utvecklingen av insulinresistens är fetma (särskilt bukfetma) som orsakar ökad förekomst av olika kemiska faktorer, till exempel FFA (fria fettsyror).

Hur behandlar man insulinresistens?

Insulinresistens behandlas företrädesvis med livsstilsförändringar som diet och ökad fysisk aktivitet. Insulinresistens vid typ 1-diabetes behandlas också med ökade insulindoser. Detta medför ofta viktuppgång, ett vanligt kliniskt problem hos unga individer med typ 1-diabetes.

Insulinresistens. Kroppens förmåga att använda det utsöndrade insulinet är viktig. Motsatsen, insulinresistens, är en viktig faktor vid förstadier till diabetes och vid typ 2 diabetes. Sjukdomen bryter ut när insulincellerna inte förmår utsöndra tillräckligt insulin för att hålla blodsockret i schack.

Kan insulinresistens botas?

BEHANDLING. Effekten av metformin på insulinresistensen är relativt svag (cirka 20 % förbättring). Huvudeffekten sker genom minskning av leverns glukosproduktion. Doseringen är initialt 500 mg x 2 p.o.

Share this post