Trendig

Hur ljuset paverkar oss?

Hur ljuset påverkar oss?

Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp oss samt öka den kognitiva prestandan och humöret. Forskning från hela världen visar att rätt belysning gör oss mer effektiva, piggare och bidrar till att minska kostnader för sjukskrivningar.

Hur viktigt är ljuset?

Ljuset påverkar hur vi uppfattar och förstår vår omgivning. I en bra ljusmiljö känner vi oss trygga och kan utföra våra arbetsuppgifter på ett tillfredsställande och säkert sätt. Bra ljus innebär att det finns dagsljus och belysning så att man uppfattar rummet korrekt och ser bra samt får en god dygnsrytm.

Hur påverkar ljus vår sömn?

Både kroppen och hjärnan är synkroniserade med solen. När det är ljust är vi pigga och vakna, när solen går ned blir vi sömniga. Om ljuset förändras kan vår inre klocka bli förvirrad och vi får svårt att sova eller hålla oss vakna. Det mest typiska exemplet på det är när du reser mellan tidszoner och drabbas av jetlag.

Hur påverkar lampor samhället?

– LED-lampor har flera miljörisker, bland annat måste de sorteras som miljöfarligt avfall på grund av metallinnehåll, men de har också effekter på miljön och människors hälsa. Artificiellt ljus utomhus påverkar nattaktiva djur och hälsoeffekterna för oss människor kan vara att ljuset påverkar sömnrytmen.

Vad menas med Synergonomi?

Synergonomi är den vetenskapliga termen som används för att förklara hur belysningen kan påverka uppkomsten av belastningsskador och andra besvär. Många faktorer påverkar synförhållandena på en arbetsplats.

Är det farligt med levande ljus?

2015 gick det norska folkhälsoinstitutet ut med en varning för levande ljus – att röken från dem är lika skadlig som passiv rökning. Röken från ljusen kan nämligen sprida sotpartiklar och kemikalier, exempelvis kväveoxid och polycykliska aromatiska kolväten.

Varför är Philips Hue så dyrt?

Precis som Ikea Trådfri använder sig Philips Hue av sin egen hubb som ansluts via en nätverkskabel till en befintlig router – och precis som för Ikea Trådfri innebär detta en marginellt krångligare installation och en högre startkostnad för systemet.

Share this post