Frågor

Vad ar sekundar osteoporos?

Vad är sekundär osteoporos?

Sekundär osteoporos beror på bakomliggande sjukdom och/eller läkemedel, d v s andra faktorer än ålder och postmenopausal orsak. Vanligt förekommande är kronisk inflammatorisk sjukdom, primär hyperparatyreoidism samt hypertyreos och läkemedel som kortison.

Vilka faktorer leder till svagare benvävnad?

Vanligtvis finns en balans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben, men när du har benskörhet rubbas balansen och mer ben bryts ned än vad som återbildas.

  • Vanligt med benskörhet efter klimakteriet.
  • Brist på kalcium.
  • Kvinnor har högre risk än män.
  • Fler orsaker till att risken ökar.
  • Ärftlighet spelar roll.

Hur fungerar bisfosfonater?

Bisfosfonater är en grupp läkemedel som minskar nerbrytningen av ben genom att hämma de celler i skelettet som bryter ner benvävnad. Effekten på skelettet finns kvar efter avslutad behandling. Zoledronsyra är en bisfosfonat som du får direkt i blodet som dropp en gång per år.

Vad är skillnaden på osteopeni och osteoporos?

Osteopeni är den lättaste formen av benskörhet, medan manifest osteoporos är den svåraste formen som också inneburit symtom i form av frakturer. DXA används också för att följa effekterna av behandling.

Vad innehåller dropp mot benskörhet?

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är zoledronsyra. Varje injektionsflaska med 100 ml innehåller 5 mg zoledronsyra (som monohydrat). En ml lösning innehåller 0,05 mg vattenfri zoledronsyra (som monohydrat).
  • Övriga innehållsämnen är mannitol, natriumcitrat och vatten för injektionsvätskor.

Hur verkar zoledronsyra?

Den aktiva substansen i Zoledronsyra Stada är zoledronsyra som tillhör en grupp ämnen som kallas bisfosfonater. Zoledronsyra verkar genom att den binds till benvävnad och sänker hastigheten för omsättningen av ben.

Share this post