Trendig

Vad ar Lakemedelstillforsel?

Vad är Läkemedelstillförsel?

Ge ett läkemedel i taget och spola sonden med färsktappat vatten från en genomspolad och frekvent använd kran mellan varje läkemedel om flera olika läkemedel administreras efter varandra. Följ noga upp behandlingseffekter och eventuella problem, exempelvis igentäppta slangar, behandlingssvikt eller biverkningar.

Hur ger man läkemedel via Peg?

Kan jag ge medicin via PEG:en? Du kan ge dig medicin genom PEG:en, men innan du gör det bör du tala med din läkare eller distriktssköterska. Många mediciner finns även i flytande form, vilket är att föredra om man skall ge medicinen via sonden. Tabletter krossas noga med hjälp av mortel.

Hur sker tillförseln av ett läkemedel som ges Enteralt?

Hur ges läkemedel i sond? Att tänka på vid enteral tillförsel av läkemedel: Administrera ett läkemedel i taget och spola sond/gastrostomikateter med vatten mellan varje läkemedel för att minska risk för läkemedelsinteraktioner och slangocklusion. Läkemedel skall aldrig blandas direkt i sondnäringen.

Vad är parenteral behandling?

Parenteral nutrition (PN) innebär att näring och vätska ges direkt i blodbanan. Det kan användas som komplement till peroralt och enteralt intag eller som enda näringskälla och ordineras av läkare.

Vad är ATC?

ATC-kod ATC står för Anatomical Therapeutic Chemical Classification System. Internationellt klassifikationssystem för gruppering av läkemedel i fem nivåer.

Vad är enteral tillförsel?

Enteral nutrition innebär att näring tillförs via mag- och tarmkanalen, antingen genom normalt ätande eller genom sondmatning. Termen syftar dock vanligen till sondmatning i olika former.

Hur kan Sondnäring ges?

Sondnäring kan ges på olika sätt: Kontinuerligt med sondmatningsaggregat, vilket innebär att matningen sker kontinuerligt under dygnet i ett så kallat slutet system. Systemet tillåter tillfällig avstängning men är fortfarande slutet och kan hänga upp till 24 timmar.

Share this post