Ny

Vad har vi for naturresurser?

Vad har vi för naturresurser?

Skogen, odlingsbar mark, berggrunden och vattnet är våra viktigaste naturresurser. Det är viktigt att vi hushåller med våra naturresurser. De måste ju finnas kvar till kommande generationer, alltså till våra barn och barnbarn, och deras barn, osv.

Allting i naturen som vi kan använda eller ha nytta av kallas natur- resurser eller naturtillgångar. Naturresurserna ger oss råvaror, som vi kan tillverka olika saker eller produkter av. Oftast tillverkas dessa färdiga varor i industrier. Överallt i landet där våra naturresurser finns skapas olika näringar.

Vilka naturresurser är tillgängliga i Sverige?

Sverige har stora naturresurser framför allt i form av skog, järnmalm och vattenkraft. Energikonsumtionen är hög men användningen av fossila bränslen är förhållandevis låg. Vattenkraften samt kärnkraft och biobränslen har möjliggjort en minskning av oljeimporten.

Vilka naturresurser finns det i Danmark?

Danmark har inga metaller och relativt få andra råvaror i jorden men det finns både olja och naturgas utanför den danska kusten. Landet har länge varit självförsörjande med krita, kalksten, lera, sand, grus och salt.

Vilka naturresurser finns i Norge?

Norges i särklass viktigaste naturtillgångar är den olja och naturgas som finns under kontinentalsockeln ute till havs. Landet har de största kända olje- och gasfyndigheterna i Västeuropa, och det är en av världens största exportörer av olja.

Vad är Sveriges viktigaste naturresurs?

Vatten är vår viktigaste naturresurs och den resurs vi utvinner mest av.

Vad är Norges naturtillgångar?

Vilka naturresurser finns i Danmark?

Vilka varor produceras i Danmark?

Jordbrukets produkter förädlas i mejerier, slakterier, sockerbruk och bryggerier. Det finns även vin-, sprit- och tobaksfabriker m.m. Växande betydelse har tillverkningen av t. ex. maskiner och kemiska produkter samt teknologiskt avancerad apparatur (mätinstrument och hemelektronik).

Vilka olika naturtyper har Danmark?

Danmark är ett utpräglat jordbrukslandskap. Bara 16 procent av landytan täcks av skog, hedar och gräsmark medan 7 procent är ängar, mossar och sjöar. En tiondel av landytan täcks av städer, trädgårdar, vägar och järnvägar.

Share this post