Blogga

Hur tar man PrEP?

Hur tar man PrEP?

PrEP står för Pre-ExpositionsProfylax, det vill säga förebyggande behandling. Tabletten som förskrivs heter Truvada och är en kombination av två olika antivirala substanser som ofta ingår i behandlingen av personer med hiv. Med denna kombination kan man också hindra att en hivnegativ person får hiv.

Hur får man tag på PrEP?

Hur får jag tag på PrEP? Alla läkare kan skriva ut PrEP. Hur du går tillväga för att få PrEP ser lite olika ut beroende på var i landet du bor. RFSL har skrivit en rapport om tillgängligheten till PrEP i regionerna.

Vad är chemsex?

Chemsex innebär ett sexualiserat droganvändande. Finns en kultur kopplat till chemsex. Droganvändande bland HBTQ-personer är inget nytt. Normaliserat i vissa kretsar.

Hur mycket kostar PrEP?

En månads behandling kostar 6 000 kronor, vilket är mycket pengar. Å andra sidan är det betydligt dyrare att medicinera en person med hiv, så att vänta tills någon insjuknar är ingen smart affär. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avgör om PreP ska subventioneras.

När kom PrEP?

Vem ligger bakom PREP? PREP kommer ursprungligen från USA, där professorerna Howard Markman, Susan Blumberg och Scott Stanley utvecklat metoden på basis av omfattande forskning under 25 års tid. Därifrån har den senare tagits till Modum Bads Samlivssenter i Norge 1999, som anpassat den efter skandinaviska förhållanden.

Hur påverkar droger sexlust?

Dricker du stora mängder alkohol under en längre tid kan det leda till minskad sexlust. Det beror på att testosteronnivåerna sjunker vid missbruk. – Både alkohol och andra droger kan leda till låg sexdrift. Män som dricker mycket kan uppleva problem med att få, eller behålla, en erektion, säger Rhianna.

Kan droger påverka stånd?

Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, doping, droger, snus och rökning så gör du något av detta så är rådet att sluta. Speciellt rökning och snusning är dåligt för ståndet.

Kan droger överföras via sperma?

Den moderna forskningen fokuserar också på hur epigenetisk påverkan av droger kan inträffa tidigt under fosterlivet eller redan innan befruktningen, det vill säga även i spermier, och överföra ett genetisk förändrat arv till fostret. Det är således inte endast modern som behöver vara försiktig.

Share this post