Rekommendationer

Hur paverkas immunforsvaret av en transplantation?

Hur påverkas immunförsvaret av en transplantation?

Den transplanterade levern är främmande vävnad för kroppen. Därför går immunförsvaret till attack mot den nya levern och försöker bli av med den. En rejektion (avstötningsreaktion) uppstår. Avstötningen kan hindras med läkemedel.

Vad menas med avstötning?

När ett organ flyttas från en människa till en annan uppfattar mottagarens kropp organet som främmande och aktiverar immunsystemet för att stöta bort organet. Det uppstår en avstötningsreaktion.

Hur lång tid tar en njurtransplantation operation?

Så går behandlingen till. En njurtransplantation tar två till tre timmar.

Kan man byta ut lungorna?

Vid en operation kan antingen den ena eller båda lungorna transplanteras. Sveriges alla hjärt- respektive lungtransplantationer utförs i Lund och Göteborg. I Sverige utförs cirka 60 lungtransplantationer per år. Sammanlagt har cirka 1 000 patienter lungtransplanterats i Sverige.

Vilka får lungtransplantation?

Huvudindikationen för lungtransplantation är svår progredierande lungsjukdom i slutstadiet, där all medicinsk och annan behandling (t ex syrgasbehandling, emfysemkirurgi och ventilbehandling) uttömts. Lungsjukdomen ska medföra uttalat sänkt livskvalitet och ha stor påverkan på det dagliga livet.

Hur länge håller nya lungor?

Många med fullgott liv. I Lund har man transplanterat lungor i över 20 år med goda resultat. Idag lever nästan 60 procent av patienterna i 10 år eller mer. Det tar ungefär ett år att bli fullt återställd efter en lyckad lungtransplantation och många patienter lever ett fullgott liv.

Hur mycket kostar en lungtransplantation?

Begränsningen betyder att nedsättningen i lungfunktionen FVC ska vara 50 till 80 procent. Ett års behandling kostar idag cirka 266 000 kronor.

Vad händer vid avstötning?

Avstötning, även rejektion eller bortstötning, syftar på avstötning av organ eller vävnad i samband med en transplantation. Det som sker är att mottagarens immunförsvar angriper den transplanterade vävnaden eller organet.

Vilka symtom finns det på avstötning?

Avstötning ger oftast inga symtom, men kan ge minskad urinmängd, feber, svullnad eller ömhet i området runt njurtransplantatet. Avstötning konstateras genom ett vävnadsprov från njurtransplantatet som tas under ultraljudsvägledning.

Vad kostar nya lungor?

– Bristen på lungor är ett stort problem för framför allt personer som lider av svår KOL eller cystisk fibros. Nu går vi över från studier till rutin vilket kommer att öka antalet transplantationer, säger thoraxkirurg Per Wierup. Investeringskostnaden för den nya maskinen var 800 000 kronor.

Vad kostar en lungtransplantation?

Ett års behandling kostar idag cirka 266 000 kronor.

Hur mycket kostar det att byta lungor?

Hur länge kan man leva med transplanterad njure?

Patienter som transplanteras med levande givare har 50 % chans att fungera 20 år, jämfört med patienter som får en njure från avliden givare där 50 % av njurarna fungerar i cirka 12 år.

Share this post