Rekommendationer

Vilka skador kan man fa av losningsmedel?

Vilka skador kan man få av lösningsmedel?

Vid regelbunden exponering av lösningsmedel under lång tid hinner kroppen inte bryta ner allt. Då skadas hjärna och centrala nervsystemet permanent. Lösningsmedel använd inom många områden. Organiska lösningsmedel är vätskor som används för att lösa eller förtunna oljor, fetter, gummi och plaster.

Hur skadas nervsystemet om man andas in lösningsmedel från lack och lim?

Nedbrytningsprocessen av lösningsmedel i kroppen Exakt hur själva skademekanismen går till vet man inte. Man tänker sig att det är lösningsmedlets fettlösliga egenskap som påverkar fettet i nervcellerna och runt nerverna och stör det känsliga kommunikationssystemet i hjärnan.

Varför är lösningsmedel skadligt för nervsystemet?

Hur kan man skydda sig mot lösningsmedel?

Andningsskydd är en nödåtgärd och ingen lösning på problemet med för höga halter av lösningsmedel i luften. Se också Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om personlig skyddsutrustning. Skydda ögonen!

Vad kan man göra efter en hjärnskada?

Förändringarna efter en hjärnskada kan innebära att aktiviteter som förr var självklara nu kan vara svåra eller omöjliga att utföra. En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans.

Vad är en förvärvad hjärnskada?

Med förvärvad hjärnskada menas en skada som inte är medfödd eller har uppstått under de första barnaåren. Vanligen drabbar skadan vid ett tillfälle, till exempel vid yttre våld eller stroke. Tumörer, infektioner, syrebrist efter drunkning, hjärtstopp och sockerbrist vid insulinkoma är andra orsaker.

Vad är skadorna i hjärnan?

Skador i hjärnan kan antingen vara utspridda eller lokaliserade till avgränsade områden. De omedelbart uppkomna skadorna på nerv- och stödjeceller är svåra att bota. De sekundära skadorna är de vävnadsskador som utvecklas under tiden efter den första, primära skadan och som påtagligt förvärrar hjärnskadan.

Share this post