Frågor

Kan vem som helst fa diabetes typ 1?

Kan vem som helst få diabetes typ 1?

Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.

Vilka får i huvudsak typ 1 diabetes?

Typ 1-diabetes finns i alla åldersgrupper men debuterar oftast hos barn, ungdomar och unga vuxna. Sjukdomen beror på att de celler i bukspot- tkörteln som producerar insulin är förstörda och insulin måste därför tillföras med insulinpenna eller insulinpump. Brist på insulin ger förhöjt blodsocker.

Vad händer med hormonet insulin vid diabetes 1?

Vid typ 1-diabetes kan kroppen inte kan producera hormonet insulin. Det socker som finns i blodet kan då inte överföras till cellerna i kroppen och ge energi. När detta händer får du för mycket socker i blodet, det vill säga högt blodsocker.

Hur vanligt är diabetes typ 1?

Runt 50 000 människor har typ 1-diabetes varav ca 7000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag (2011 insjuknade 801 barn upp till 18 år, på 80-talet ca 400 barn), men ökningen har avstannat och siffrorna är i dagsläget relativt stabila.

Vad ska man göra för att inte få diabetes typ 1?

Arvsgången vid typ 1-diabetes är komplicerad och till stora delar fortfarande okänd. Ett barn till en förälder med typ 1-diabetes löper mindre än fem procents risk att också få sjukdomen. Om båda föräldrarna har typ 1-diabetes ökar risken för barnet till mellan 10 och 20 procent.

Hur många barn drabbas av typ 1 diabetes?

Majoriteten av alla fall med typ 1 diabetes inträffar under barndomen. Insjuknandet är högst bland barn i åldrarna 10 till 14 år och cirka 60% av de drabbade är pojkar. På senare år har vi lärt oss att man faktiskt kan få typ 1 diabetes när som helst under livet. Det innebär att typ 1 diabetes inte endast är en barnsjukdom.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

https://www.youtube.com/watch?v=SkLZbvGosEA

Share this post