Trendig

Vad ar fraktionering?

Vad är fraktionering?

Att fraktionera betyder ungefär att dela upp. Det finns många olika fraktioneringsmetoder och ordet används inte bara inom proteinkemi. Vid gelfiltrering fraktionerar man proteiner baserat på deras storlek, dvs man delar upp dem så att man får de största i en fraktion, de näst största i nästa fraktion och så vidare.

Vad kommer diesel ifrån?

Diesel tillverkas främst genom destillering av råolja i raffinaderier. Kolvätena i diesel är tyngre än dem i bensin, så diesel är mindre flyktigt än bensin, men mer flyktigt än tung eldningsolja eller asfalt. Diesel är inte strikt kemiskt definierad, utan är en benämning på en produkt med vissa allmänna egenskaper.

Vad innebär raffinerad råolja?

Raffinering av råolja Ur råoljan kan man utvinna både gaser, flytande och fasta ämnen. Vid raffinaderierna delas råoljan upp i ämnen som bitumen, eldningsolja, fotogen, bensin och gasol med en metod som kallas fraktionerad destillation.

Vilken metod används för att separera olika fraktioner av råolja?

Fraktionerad destillation är bland annat en vanlig metod för att dela upp råolja i oljeraffinaderier och för att rena fram olika gaser ur flytande luft. Man kan även göra detta med olja. Destillationen delar upp oljan i olika rör när råoljan värms upp så att det blir diesel, bensin, fotogen och smörjolja.

Vad innebär det att något är raffinerat?

Ordet raffinerad är en synonym till renad och sofistikerad och kan bland annat beskrivas som ”renad och förädlad”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av raffinerad samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Varför raffinerar man?

Raffineringen renar, avfärgar och tar bort lukten från palmoljan. Raffineringsprocessen ger en mycket mångsidig olja, med viktiga funktionella egenskaper. Den kan sedan separeras i olika fraktioner, vars första steg är till en flytande fraktion (palmolein, ca 80%) och en fast fraktion (palmstearin, ca 20%).

Share this post