Blogga

Vilka anvandningar har fulleren?

Vilka användningar har fulleren?

– Fullerenerna har lovande egenskaper: de är extremt hållbara, leder elektricitet bra och snabbt, väger lite och kan, om man tillsätter andra atomer (dopar) fungera som halvledare. Det experimenteras med att använda dem som elektroniska komponenter, i bildskärmar och som fibrer i extremt starka material.

Vad hoppas vi i framtiden kunna använda grafen till?

Det gör också grafen till en väldigt bra komponent för transistorer till framtida datorer. På sikt förväntas grafen ge upphov till helt nya typer av datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar såsom konstgjorda näthinnor.

Hur är fulleren uppbyggt?

En fulleren är en kompakt struktur (vanligen klot- eller rörformad) av kolatomer. Den fulleren som fått mest uppmärksamhet utanför forskningsvärlden är kol-60 eller C60 som består av sextio kolatomer som ligger ordnade i fem- eller sexkantiga figurer ungefär som lädret i en fotboll.

Vad finns det för olika former av rent kol?

Om man med kol menar själva grundämnet kol, så förekommer det på jorden i en rad former. Som rent grundämne bildar kol två mineral, diamant och grafit, med olika kristallstruktur och väldigt olika egenskaper.

Hur bildas fullerener?

Fullerener bildas då kol som förgasats kondenseras i ädelgasatmosfär. Kolgasen får man t. ex. genom att rikta en intensiv puls laserljus mot en kolyta.

Vad tror forskarna att man kommer kunna använda fullerener och grafen till i framtiden?

Grafen är genomskinligt och ungefär 200 gånger starkare än stål men det är mycket lättare. Det är formbart, leder elektricitet och är ogenomträngligt för gaser och vätskor. Grafen kommer garanterat att användas i många framtida uppfinningar. Armerad plast är plaster med olika typer av fibrer (trådar) i.

Vad är olika former av rent kol Varför har vi olika former av kol?

Exempel på detta är träkol (grillkol) som innehåller nästan 100 % rent kol. Stenkol är en bergart som innehåller 90 % rent kol. Aktivt kol är ett amorft kol som används flitigt både i hemmet och på sjukhuset. Aktivt kol innehåller många porer (håligheter).

Vad är skillnaden på rent kol och amorft kol?

I amorft kol befinner sig kolatomerna utan speciell inbördes ordning, till skillnad mot till exempel i grafit, där atomerna ligger ordnade i lager. Ordet amorf betyder formlös. Exempel där amorft kol förekommer är träkol, koks, sot och aktivt kol.

Hur är fullerener uppbyggd?

Hur kan allt levande bestå av kol?

Alla levande organismer innehåller kol. Utan kolets egenskaper hade det troligtvis inte funnits liv på jorden eftersom inget annat grundämne kan ersätta kolet. Av de omkring 20 miljoner kemiska molekyler som upptäckts innehåller 95 % av dessa grundämnet kol.

Är kol en dödlig sjukdom?

De flesta har sjukdomen i lindrig form och många lever med den utan att ha fått diagnosen KOL. Dödligheten i KOL har ökat sedan 1970-talet och för närvarande avlider närmare 3 000 personer per år i sjukdomen i Sverige. Ökningen sker främst bland kvinnor, och fler kvinnor än män avlider årligen till följd av KOL.

Share this post