Populära

Hur ska karnavfallet forvaras?

Hur ska kärnavfallet förvaras?

Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.

Hur tar man hand om avfallet från kärnkraftverk?

Avfallet behöver hållas avskilt och kylas innan det kan förflyttas till ett slutförvar. Det sker genom att avfallet får kylas på respektive kärnkraftverk under 5 år. Sedan flyttas det till CLAB där det förvaras 35-40 år innan värmen avtagit tillräckligt. Det använda kärnbränslet ska sedan slutförvaras i 100 000 år.

Hur mycket kärnavfall finns i Sverige?

I Sverige produceras ca 200 ton livsfarligt kärnavfall varje år. Det gör att Sverige kommer ha 12 000 ton avfall, som måste hanteras i tusentals år.

Hur hanterar man uran?

Brytning och anrikning av uran Uran är ett metalliskt grundämne och malmen bryts på liknande sätt som andra metaller, ofta i dagbrott. För att utvinna uranet krossas malmen som därefter utsätts för kemiska processer som lakning då exempelvis starka syror som svavelsyra eller en sodalösning används.

Vad gör man med använt uran?

Till allra största delen använder de bränsle som består av uran. Naturligt uran består av två isotoper, uran-238 är helt dominerande och utgör 99,3 % av uranet i naturen. Det är bara 0,7 % som utgörs av uran-235. Det är den senare som är klyvbar och som går att använda som bränsle i reaktorerna.

Hur mycket radioaktivt avfall finns det?

Ett stort kärnkraftverk producerar varje år 3 kubikmeter (25-30 ton) högaktivt avfall och kanske 150 kubikmeter låg- och medelaktivt avfall. År 2003 hade USA samlat ihop 49 000 ton avfall från kärnreaktorer. Till skillnad från andra länder tillåter inte USA återvinning av använt bränsle.

Vad består avfallet av i ett kärnkraftverk?

Med radioaktivt avfall avses material, föremål eller konstruktioner som innehåller radioaktiva ämnen för vilka man inte har någon användning och som på grund av radioaktiviteten ska oskadliggöras.

Var förvarar Sverige sitt kärnavfall?

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bedriver sedan mitten av 1980-talet ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i en bergförlagd anläggning (SFR) i Forsmark.

Share this post