Allmänning

Hur gor man blyinfattat glas?

Hur gör man blyinfattat glas?

Man måttar blyet med hjälp av glasbitens berörda kant, lägger först in glasbiten i den redan liggande blyprofilen och avslutar med att jobba in den tillkapade blysekvensen mot glasbitens fria sida och in i den mötande blyprofilen. Kapningen av bly gör man med en s.k. blykniv.

Varför blyinfattade fönster?

Ursprungligen användes metoden för att skarva mindre bitar till större glasytor, men numera används den i dekorativt syfte. Blyinfattningar återfinns traditionellt ofta i kyrkfönster där de ofta kombineras med glasmålningar.

När började man använda fönster?

Det är under 1500-talets mitt som fönsterglas börjar tillverkas i Sverige. Det var då en lyxartikel och först under 1700-talet blir de glasade fönstren mera allmänna. Importerat fönsterglas har förekommit i Sverige sedan medeltid men då framför allt i kyrkor och mera exklusiva bostadshus.

Vad är okopplade fönster?

För att minimera energiförluster är det viktigt att se till att fönstren är väl isolerade mot drag. Även i energihänseende kan gamla okopplade fönster jämföra sig väl med moderna fönster, på grund av att de såpass lätt går att täta på ett bra sätt samt att de har en stor volym isolerande luft mellan rutorna.

Hur länge har glas funnits?

Glas kan till och med uppstå naturligt om blixten slår ner i sand. De äldsta glasfynden är 9 000 år gamla och från Egypten. Idag kan man antingen blåsa glas eller göra det maskinellt.

Vad är 1 luft?

Om du väljer ett fönster i 1-luft så har detta en hel glasyta och bara en öppning. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är. Vanligtvis har fönster i modern stil hel glasyta medan traditionella fönster är 2- eller 3-luftsfönster.

Hur länge har man kunnat tillverka glas?

Redan under 1200-talet blåstes glas för kyrkfönster vid kloster- och kyrkobyggen i Sverige, men medeltidens glastillverkning har nästan varit helt okänd fram till på 1480-talet. Om man även tillverkat bruksglas är hittills okänt.

Hur vet man om man har 3-glas fönster?

Har du 3-glas kommer du att se speglingen av 6 lågor. Har en av lågorna avvikande färg är det troligt att glaset har energiskikt och u-värde runt 1,5. Har du ett modernt 3-glas fönster kommer du att se två lågor med avvikande färg och u-värdet är då 1,1 eller lägre.

Share this post