Rekommendationer

Pa vilket satt skyddar atmosfaren oss fran solens farliga stralning?

På vilket sätt skyddar atmosfären oss från solens farliga strålning?

Det är ozonlagret som skyddar oss från solens farliga strålar. Efter ozonlagret, på ungefär 50 kilometers höjd, finns mesosfären och mesopausen, och strax därefter termosfären. Där filtreras röntgenstrålning bort samtidigt som koncentrationen av gaser minskar dramatiskt.

Vad är jordens atmosfär?

Huvudartikel: Jordens atmosfär. Lufttrycket på jorden är i genomsnitt 101,325 kPa med en skalhöjd på 8,5 kilometer. Atmosfären består av 79 % kväve och 21 % syre tillsammans med mindre mängder vattenånga, argon, koldioxid och många andra gaser.

Vad är lagret av atmosfären?

Baserat på höjd och egenskaper brukar atmosfären delas in i olika lager. Det allra första lagret av atmosfären är troposfären, vilken börjar vid jordens markyta och sträcker sig mellan 8 till 14,5 kilometer upp. Det är den mest täta delen av atmosfären och nästan allt väder sker i denna region.

Vad är atmosfären för jordytan?

Atmosfären spelar en viktig roll för oss på jordytan, främst genom att den absorberar skadlig strålning från solen och kosmisk strålning från rymden. Atmosfären är en gasblandning bestående av bland annat kväve och syre – som i vardagligt tal kallas för luft. Den möjliggör allt liv på jorden, inte bara för oss människor utan även djur och växter.

Hur skyddar man livet på jorden?

Atmosfären skyddar livet på jorden genom att absorbera skadlig ultraviolett strålning från solen och kosmisk strålning från rymden och även genom att minska temperaturskillnaderna mellan dag och natt samt att höja medeltemperaturen på jorden. Atmosfären har inget abrupt slut utan tunnar gradvis ut i tomma rymden.

Vad skyddar oss från UV ljus i stratosfären?

Ozonlagret uppe i stratosfären fungerar som jordens ”solglasögon” genom att skydda oss från farlig UV-strålning från solen. När freoner och andra gaser skadade ozonlagret uppstod ozonhål, dvs. tunnare ozonlager över vissa delar av jorden.

Share this post