Rekommendationer

Vad menas med uran-235?

Vad menas med uran-235?

Ett radioaktivt grundämne. Det finns olika isotoper av uran och även dessa är radioaktiva. Uran förekommer i många mineraler och fyndigheterna är spridda över större delen av jorden. Uran-235 är den isotop som är vanligast att använda för att framställa kärnbränsle eftersom den är lätt att klyva.

Vad kostar det att bygga ett nytt kärnkraftverk?

Det antas att ca 47 miljarder kronor med byggtid på ca 5 år och produktionsförmåga om ca 1100 MW är en rimlig kostnad för en anläggning med 60 års livslängd: Satsningen på en fossilfri elproduktion kan inte förväntas medföra lägre energipriser än vad som var fallet vid byggandet av Oskarshamn 3 (O3).

Varför använder man uran-235 i kärnkraftverk?

Av de tre isotoperna har U-235 den speciella egenskapen att den kan klyvas av fria neutroner, varvid stora mängder energi frigörs. Det är den processen som används för att producera energi i kärnkraftverk.

Vilken funktion fyller styrstavarna i ett kärnkraftverk?

Styrstavarna innehåller ämnet bor som absorberar neutroner. Därmed minskar mängden kärnklyvningar. Vid ett snabbstopp skjuts alla styrstavar in samtidigt.

Hur klyvs uran-235?

Uran-235 kan klyvas av långsamma fria neutroner i en reaktor. Vid klyvningen bildas ett stort antal olika klyvningsprodukter, helt nya ämnen som i många fall är radioaktiva. Det frigörs också stora mängder energi som kan användas i en kärnreaktor.

Är kärnkraften olönsam?

Sommaren 2020 var stabiliteten i kraftsystemet på allvar i fara. En blåsig vår, mycket vatten i dammarna och en dämpad efterfrågan under pandemin gav låga elpriser under våren. Det gjorde det olönsamt att driva reaktorerna. Ägarna förlängde då sommarens underhållsstopp.

Är det dyrt att bygga kärnkraftverk?

Som jämförelse har de senaste reaktorerna i Japan, Sydkorea, Kina och Ryssland kostat runt 4000 dollar per kW, i vissa fall har man kunnat bygga för ända ner till 2000 dollar per kW. Det går inte att enkelt svara på vad ny kärnkraft kostar idag eller vad den kommer att kosta framgent.

Hur används styrstavarna?

Styrstavarna förs in i reaktorhärden på cirka fyra sekunder. Styrstavarna innehåller ämnet bor som absorberar neutroner. Därmed minskar mängden kärnklyvningar. Vid ett snabbstopp skjuts alla styrstavar in samtidigt.

Share this post