Populära

Vad ar UMOL?

Vad är UMOL?

Inom professionell odling använder man därför begreppet mikromol, µmol, som tar hänsyn till de olika våglängdernas olika energiinnehåll. Man delar in energin i ”ljuspaket”, fotoner, där varje foton är lika mycket värd oberoende av våglängd.

För att ange ljusstyrka inom professionell odling använder man begreppet mikromol (µmol) per sekund och kvadratmeter. För odling krävs ca 200 µmol/sek/m². Om man har en lampa på 100 Watt och man utgår ifrån att den ger 2 µmol/watt, så blir ljusstyrkan på en kvadratmeter 200 µmol.

Hur mycket lumen behöver växter?

Enligt Bosse Rappne (känd från Äntligen hemma), så ska ljuskällan vara på minst 1000 lumen för att fungera som växtbelysning.

Varför inte använda sig av fotosyntesen?

De organismer som inte använder sig av fotosyntesen måste istället äta (förbränna) för att få energi. Denna process kallas cellandning och den kemiska formeln för detta är fotosyntesen baklänges. Alla organismer är beroende av solljuset.

Hur går fotosyntes till?

Hur går fotosyntes till? Gröna växter använder energi från ljuset med hjälp av fotosyntes. Under processen omvandlas luftens CO2 till syre och kolföreningar (sockerämnen).

Varför är solen beroende av fotosyntesen?

Alla organismer är beroende av fotosyntesen, direkt eller indirekt. Solljuset omvandlar koldioxid och vatten till druvsocker och syre. Med en kemisk formel ser det ut så här: I sin enklaste form använder växten druvsockret som näring när solen inte skiner.

Hur kan man beskriva fotosyntesen?

Man kan beskriva fotosyntesen med en formel. Den ser ut så här: Koldioxid + vatten Socker och syre. Genom fotosyntesen producerar växterna två saker, näring åt sig själv i form av socker och syre som är livsviktigt för människor, djur och växter.

Share this post