Rekommendationer

Vad menas med begreppet sonderfall nar man talar om karnfysik?

Vad menas med begreppet sönderfall när man talar om kärnfysik?

Vid ett radioaktiv sönderfall så förändras strukturen hos den atomkärna som sönderfaller. En process som förändrar uppbyggnaden hos en eller flera atomkärnor kallas för för kärnreaktion. Atomkärnan som sönderfaller kallas för moderkärnan, medan kärnan som blir kvar efter sönderfallet kalls för dotterkärna.

Vad menas med begreppet Halvvärdestjocklek?

Tjocklek av ett ämne som krävs för att halvera strålning.

Vad innebär det att ett ämne är instabilt?

Radioaktiva ämnen innehåller för många neutroner i atomkärnan i förhållande till antalet protoner. Det gör atomerna instabila, och för att skapa stabilitet, avger de strålning – eller sönderfaller. Atomens storlek avgör vilken slags strålning den avger.

Varför stoppar bly strålning?

Bly är som sagt bra på att stoppa fotoner med hög energi, som röntgen- och gammastrålning. Strålningen stoppas genom att fotonerna interagerar med det absorberande materialets atomer/elektroner.

Vad menas med uran 235 finns det andra varianter av uran Quizlet?

Vad är uran-235? En isotop av ämnet uran. Den har 235 i masstal. Vad kallas den enhet/behållare där kärnklyvningen sker och värme skapas?

Vad menas med joniserande strålning Quizlet?

Vad innebär joniserande strålning? Att en strålningsbärare (foton eller materiell partikel) med tillräckligt mycket energi kan frigöra en elektron från en atom eller molekyl och då bilda en jon.

Vad menas med uran-235?

Ett radioaktivt grundämne. Det finns olika isotoper av uran och även dessa är radioaktiva. Uran förekommer i många mineraler och fyndigheterna är spridda över större delen av jorden. Uran-235 är den isotop som är vanligast att använda för att framställa kärnbränsle eftersom den är lätt att klyva.

Vad innebär det att strålning är joniserande?

Joniserande strålning är så energirik att den kan rycka loss elektroner från de atomer som den träffar och förvandla dem till positivt laddade joner, jonisering. Exempel på joniserande strålning är röntgenstrålning och strålning från radioaktiva ämnen som uran i kärnkraftverk.

Vilken joniserande strålning ställer till störst skada Quizlet?

Vad är alfastrålning? Alfapartiklar som består av 2 protoner + 2 neutroner vilket motsvarar en heliumkärna. Eftersom kärnan saknar elektroner kan den försöka ta det från andra ämnen och är därför skadlig. Strålningen kan stoppas med något så tunt som papper och kan endast komma in i kroppen genom till exempel munnen.

Hur farlig är radioaktiv strålning Quizlet?

Varför kan radioaktivitet vara farlig? 1) Strålningen är energirik och kan slå bort elektronerna från atomerna och molekylerna i våra celler. Då förvandlas atomerna till joner som kan leda till celldöd och cancer.

Share this post