Ny

Vad ar NOx utslapp?

Vad är NOx utsläpp?

Sjöfartens utsläpp av kväveoxider bidrar bland annat till övergödningen i svenska vattnen. På Transportstyrelsen arbetar vi med regelutveckling, införlivande av gällande internationella regler och tillsyn av dessa i syfte att minska kväveutsläppen.

Vad gör kväveoxid?

Kväveoxid används som ett kraftfullt oxidationsmedel i olika kemiska processer inom industrin. Kväveoxid används även vid industriell tillverkning av salpetersyra4 5 6. Kväveoxider bildas genom att kväve och syre reagerar med varandra vid höga temperaturer.

Vart kommer NOx ifrån?

I förbränningsprocesser reagerar luftens kväve (N2) och syre (O2) med varandra p.g.a. de höga temperaturerna i motorn. Detta leder till att kväveoxid (NO) och kvävedioxid (NO2) bildas. Den gemensamma termen för dessa två föreningar är NOx.

År 2020 var utsläppen 118 tusen ton. Kväveoxider bildas vid förbränning i höga temperaturer. Begreppet kväveoxider innefattar både kvävemonoxid, NO, och kvävedioxid, NO2. Kväveoxider har negativa hälsoeffekter och påverkar andningsorganen.

Vad består kvävedioxid av?

Kvävedioxid, NO2, är vid standardtryck och -temperatur en röd-brun, giftig gas som bildas vid förbränning eller oxidation av kväveoxid. Kvävedioxid verkar irriterande på luftvägarna och kan orsaka skador på lungorna.

Hur påverkar kväveoxider klimatet?

Kväveoxider bidrar till övergödning och försurning av skog, mark och vatten. Kväveoxider har också negativa hälsoeffekter och påverkar andningsorganen, främst hos känsliga personer med till exempel astma. Utsläppen av kväveoxider från inrikes transporter motsvarar cirka 42 procent av de totala utsläppen.

Är NOx farligt?

Den anses även vara en irriterande gas som kan orsaka andningsproblem och allergier. Den påverkar andningsvägarna genom inflammationer i luftvägar och lungor när den förekommer i högre koncentrationer. I tätbefolkade städer och samhällen där koncentrationen av utsläpp är extrem, utgör NOx ett allvarligt hälsoproblem.

Vad är en kväveoxid?

Kväveoxider är samlingsnamn för kväveoxid och kvävedioxid som bildas då luftens syre och kväve reagerar vid höga temperaturer.

Hur skapas kvävedioxid?

Hur påverkar kväveoxid naturen?

Kväveoxider är giftiga och irriterar luftvägarna och slemhinnor. Tillsammans med organiska föreningar och solljus medverkar kväveoxider till bildandet av marknära ozon. Nedfall av kväveföroreningar, både kväveoxider och ammoniak, leder till försurning och övergödning av mark och vatten.

Hur påverkar svavel människan?

I höga halter kan svaveldioxid orsaka andningsbesvär hos känsliga individer, såsom astmatiker. Svavelnedfall leder till försurning av mark och vatten. Detta påverkar även dricksvattnets kvalitet.

https://www.youtube.com/watch?v=UgfgUCPwOZA

Share this post