Rekommendationer

Vad innebar med hog lag Duktilitet?

Vad innebär med hög låg Duktilitet?

Duktilitet är ett mått på ett materials förmåga att utsättas för plastisk deformation utan att sprickbildning uppstår. Ska inte blandas ihop med seghet som innebär ett materials förmåga att ta upp en last utan spricktillväxt.

Hur mäts Duktilitet i ett dragprov?

Dragprovet genomförs genom att ett materialprov, ofta i form av en långsmal cylinder, spänns fast mellan två backar. Därefter utsätts provet för en spänning genom att det förlängs med konstant hastighet genom att avståndet mellan de två backarna ökas.

Vad innebär seghet?

Seghet innebär ett materials förmåga att ta upp energi utan spricktillväxt. Ett segt material är motsatsen till ett sprött material. Ett segt material deformeras innan brott uppstår.

Vad är ett plastiskt material?

Plasticitet är när ett material deformeras utan att någon normalkraft uppstår mot den deformerande kraften när rörelsen avstannat. Ett exempel är om man böjer en metall- eller plastbit så mycket att det sker permanenta förändringar inne i materialet så att biten inte böjer tillbaka sig till ursprungsformen.

Hur beräknas töjning?

Y = σ/ε = (F/A)/(Δℓ/ℓ) , där σ är spänning eller tryck (kraft F per area A) och ε är töjningen Δℓ/ℓ. Proportionalitetsgränsen σp är den högsta spänning intill vilken provstavens spänning och töjning är praktiskt taget proportionella.

Är plast Duktilt?

Mjuka termoplaster har en ganska lång plastisk deformationslängd, likaså duktila metaller som koppar, silver och guld. Stål har det också men inte järn. Hårda termoplaster, gummi, kristaller och keramik har minsta möjliga plastiska deformationsavstånd.

Vad innebär plastisk bearbetning?

Plastisk bearbetning är en process där ett arbetsmaterial formas så att dess geometri förändras liksom dess mekaniska egenskaper. Processerna brukar delas in i kall- respektive varmbearbetningsprocesser. Vanliga plastiska bearbetningar är dragning, extrusion, pressning, smidning och valsning.

Share this post