Allmänning

Varfor kallas det mekanisk pappersmassa?

Varför kallas det mekanisk pappersmassa?

Mekaniska pappersmassor framställs genom att veden sönderdelas och de frilagda fibrerna bearbetas mekaniskt. Tillverkningsprocesserna är enklare än vid kemisk massaframställning, bland annat därför att det inte behövs något återvinningssystem för kemikalier.

Vad är skillnaden på mekanisk och kemisk pappersmassa?

Kemisk massa ger ett starkare papper än mekanisk massa. Massan kan blekas med bibehållen styrka och får då goda egenskaper för tryck. Det används därför ofta till skriv- och tryckpapper men även till förpackningsmaterial och mjukpapper. Även vilken typ av ved som används påverkar papperets egenskaper.

Vad är mekanisk pappersmassa?

mekanisk pappersmassa, pappersmassa framställd genom mekanisk sönderdelning av ljusa vedslag såsom gran och asp. Pappersmassa ur ved framställdes först ca 1840 av tysken Gottlob Keller (1816–95).

Hur tillverkas pappersmassa mekaniskt?

Den mekaniska pappersmassan tillverkas genom att vedens fibrer separeras från varandra på mekanisk väg medan kemisk pappersmassa tillverkas genom att man vid hög temperatur och med tillsats av kemikalier bryter ner och löser ut vissa komponenter ur veden, speciellt lignin.

Var tillverkas pappersmassa?

Pappersmassa framställs industriellt i stor skala i massa- och pappersindustri. Pappersmassans egenskaper beror på tillverkningsmetod, men massan består alltid av separerade fibrer eller fiberdelar, som kan bilda ett nätverk med hjälp av vätebindningar mellan fibrerna i papperet.

Vad är slipmassa?

mekanisk massa som framställts enbart genom slipning eller malning till skillnad mot högutbytesmassor. Slipningen har i allmänhet ersatts av nedmalning i raffinör. Se även massatillverkning, mekanisk massa.

Hur nåddes människorna i Europa av tekniken att tillverka papper?

Den första pappersmaskinen uppfanns 1799 av fransmannen Louis-Nicolas Robert. Den nya tekniken innebar att papper blev mycket billigare. I början av 1850-talet var cirka 950 pappersmaskiner i bruk i Europa. Den främsta råvaran var på den här tiden textillump, som var en bristvara i många länder.

Hur man gjorde papper förr i tiden?

Man tillverkade ark genom att först lägga ett lager remsor åt ett håll och sedan ytterligare ett lager åt andra hållet. Sedan pressade man ut vattnet från vävnaden. De två lagren förenades och ett ark att skriva på var skapat. De tidigaste papyrusrullar man funnit dateras till 3 000 år f.Kr.

Vilka moment ingår när man tillverka papper?

I stora drag går papperstillverkning till så här: Från massabruket kommer pappersmassan där fibrerna i veden blivit frilagda. Fibrerna som finns i pappersmassan blandas med vatten och förbehandlas – mals – på lämpligt sätt.

Vilket pappersbruk är störst i Sverige?

Europas största pappersbruk för kraftpapper Totalt har Billerud Korsnäs investerat omkring 2,5 miljarder kronor i Skärblacka bruk under den senaste femårsperioden. Brukets produktionskapacitet är cirka 460 000 ton per år, varav 180 000 ton maskinglättat kraftpapper (MG-papper).

Vad använder vi papper till idag?

I Sverige började vi använda papper under 1300-talet. Pappersprodukter fyller en mängd viktiga funktioner i dagens samhälle, exempelvis som förpackningsmaterial, för informationsförmedling och som hygienartiklar. Det ställs olika krav på de olika produkterna, och därför används olika typer av fiberråvaror.

Share this post