Populära

Hur gor man vitt socker?

Hur gör man vitt socker?

Olika sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölk. Vitt socker, det vi kallar strösocker och bitsocker, kommer från sockerbetor och är hårt raffinerat, det betyder att man kemiskt renar och rensar betan först vilket gör att sockret blir en produkt helt utan näring, dock fortfarande med mycket energi.

Hur skulle du göra för att framställa socker av den?

Betan skall tvättas noggrant och strimlas i bitar som liknar pommes frites.

  • Bitarna läggs i 70 grader varmt vatten där sockret extraheras.
  • Tjocksaften centrifugeras för att skilja sockerkristallerna från sirapen.
  • Sockerkristallerna torkas och förpackas.
  • Är sött o brunt?

    FARINSOCKER. Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning.

    Kan man använda rörsocker istället för strösocker?

    Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.

    Vid framställning från sockerbetor så tvättas, strimlas och blötläggs sockerbetan i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker) tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta väldigt lång tid.

    Vad är Kokosnektar?

    Kokosnektar är en hållbar delikatess med lågt glykemiskt index (cirka 35), vilket innebär att det inte höjer blodsockret radikalt. Kokosnektar har hyllats som det mest ekologiska sötningsmedlet i världen! Kokosnektarn kommer från Indonesien den östra halvan av Java.

    Vad är Indiansocker?

    Indiansocker är karamelligt rörsocker rostade enligt traditionella metoder. Sockret har en härlig, mjuk toffesmak. Indiansocker är även känt som Muscovado-helrörsocker. Indiansocker kan klumpa sig mera på grund av att det innehåller mera fukt jämfört med vanligt socker.

    Vad är Kokossocker gjort av?

    – Kokossocker utvinns ur kokospalmens blommor. Det innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker men påverkar blodsockret i mindre grad. Däremot innehåller det betydligt mer fruktos än vitt socker. Fruktos är en sockerart man bör undvika att få i sig för mycket av eftersom det kan vara skadligt för levern.

    Share this post