Ny

Hur kan en dammexplosion uppsta?

Hur kan en dammexplosion uppstå?

En dammexplosion är en snabb förbränning av små fasta partiklar i luften. Dammexplosioner kan inträffa med vilket brännbart ämne som helst om koncentrationen av damm är tillräckligt hög och om det finns en antändningskälla. Dammexplosioner har till exempel inträffat med mjöl, socker, koldamm och trädamm.

Vad händer när man blandar mjöl med vatten?

När mjöl blandas med vatten kommer både stärkelse och gluten att suga upp vatten och svälla, man har fått deg där gluten är böjliga ”armeringsjärn” och stärkelse är ”lös cement” (klister). När man värmer proteiner förstörs de och blir hårda, tänk på när man kokar eller steker ägg!

Vad är det första man bör göra för att förhindra dammexplosion?

Därför är regelbunden städning den allra viktigaste åtgärden för att förhindra dammexplosioner. – Det gäller även att hålla utrustning i form av maskiner och ledningar fria från damm, för om dammet får röra sig fritt i ventilationskanalerna är det svårt att ha kontroll över situationen.

Kan damm explodera?

En dammexplosion uppstår när finfördelade partiklar av ett brännbart fast ämne virvlar upp i luften och antänds – exempelvis av en gnista eller het yta – om koncentrationen av damm är tillräckligt hög. Dammexplosioner inträffar ofta inuti utrustningar där inneslutningen kan leda till en snabb tryckökning.

Kan slipdamm självantända?

Fara for självantändning: Oljeindränkta trasor, slipdamm mm kan självantända. Dessa genomblötas med vatten och bortforslas eller förvaras i tättslutande emballage.

När brinner mjöl?

Men det de måste ha gemensamt är att de är pulveriserade, och kan skapa ett dammoln. För det är först när ämnet blandas väl med syrgasen i luften som det kan brinna. Det är därför dina mjölpaket hemma aldrig har fattat eld. En minnesregel för eld är den så kallade brandtriangeln.

Kan mjöl brinna?

Share this post