Vilka delar ingår i en ficklampa?
Ficklampan är uppbyggd av flera olika komponenter där varje del är viktig och fyller sin funktion.
- De primära delarna är: Reflektor – Projicerar/riktar ljuset.
- Reflektor / Lins.
- Lysdiod (LED)
- Kylflänsar.
- Elektronisk drivkrets.
- Många inser inte hur viktig drivkretsen är för ficklampans funktion.
- Batteri.
- Strömbrytare.
Hur sätter man i batterier i en ficklampa?
Se till att ficklampan är avstängd och skruva av bottenlocket (A). 2. Ta bort det gamla batteriet och installera det nya batteriet i rätt polaritet. Sätt in det nya batteriet enligt polaritetens indikationer (+) och (-) markerat på batterihållaren.
Hur mycket av Zinkbatterierna samlar vi i Sverige in?
Alkaliska och brunstensbatterier 65% Materialet som går att återvinna består av 50% järn och 50% zink. Metallerna finns framför allt i batteriets hölje. Innehållet i alkaliska batterier är kolbaserat och kallas för ”den svarta massan”. Den forskar man mycket på hur man ska kunna återvinna.
Hur får man en lampa att lysa med ett batteri?
För att få en lampa att lysa behövs ett batteri, ledningar och själva lampan. Då man kopplar en ledning från batteriets ena pol till den andra polen kommer det att gå en elektrisk ström i ledningen. Om man låter strömmen gå genom lampans glödtråd så kommer den att lysa.
Hur koppla lampa till batteri?
Lampan i en ficklampa är 2,2 V och behöver därför två 1,5 V batterier för att lysa starkt. Batterierna är kopplade minuspol till minuspol och pluspol till pluspol. Man kan ta bort det ena batteriet utan att lampan slocknar. Lampan får bara 1,5 volt och lyser svagt.
Hur har ficklampan utvecklats?
Den första ficklampan uppfanns 1898. Den var från början handhållen men för stor för att få plats i en ficka; senare under 1900-talet utvecklade varianter i ”fickformat”. De inbyggda ljuskällorna är numera ofta små kryptonglödlampor eller lysdiodlampor. Ficklampor är i regel batteridrivna.