Frågor

Hur bildas klappersten?

Hur bildas klappersten?

Fossila klapperstensfält är gamla stränder med klappersten som genom landhöjningen höjts högt över nuvarande havsnivå. Förleden ”klapper” härrör från det klapprande ljud som uppstår när stenarna slår mot varandra då de översköljs av vågorna.

Vilken sorts sten finns det mycket av på Gotland?

Gotlands berggrund är över 400 miljoner år gammal och består bland annat av kalksten och sandsten. Nere i berggrunden finns växter, korall och djur som är äldre än dinosaurierna.

Finns det sandstränder på Rhodos?

Tsambikastranden anses av många vara Rhodos bästa sandstrand. Här är stranden bred, långgrund och vattnet klart. Här finns några enkla serveringar och möjlighet till vattensporter för den som vill aktivera sig.

Vad kallas de lustiga stenarna som finns på Gotland?

Det finns raukar på ett 25-tal platser på ön Gotland. De största raukfälten finns på norra Gotland och Fårö, samt på mellersta Gotlands ostkust, på Karlsöarna och på Storsudret i söder. Gotlands mest kända rauk är Hoburgsgubben som från en viss vinkel och med lite fantasi liknar ett manshuvud.

Vad heter Gotlands stenar?

Bildstenar är speciellt vanliga på Gotland, exempelvis på Väskinde kyrkogård. De utgör en viktig informationskälla till de nordiska ländernas myter och förkristen religion. En bildsten från 970-talet som hittades i Hedesunda socken vid Dalälven i södra Gästrikland, har gömts undan i en källare hos Länsmuseet i Gävle.

Vad är raukar gjorda av?

En rauk är en av abrasion formad sten, ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. Den ännu pågående landhöjningen efter den senaste nedisningen tar raukar upp ur havet.

Hur raukar på Gotland har uppstått?

Dagens kunskap om hur raukar bildas kommer främst från Gotland, där den typiska klintkusten är en viktig förutsättning för att raukar ska bildas. Under de årtusenden som har passerat sedan inlandsisen började släppa sitt grepp för drygt 10 000 år sedan har klinternas branter skapats av vågornas svall mot stranden.

Share this post