Frågor

Varfor 24 timmars blodtrycksmatning?

Varför 24 timmars blodtrycksmätning?

Det har visats att: 24-timmars dag- eller nattmedelblodtryck bättre korrelerar med subklinisk organskada än vad mottagningsblodtryck gör [1]. Det ambulatoriskt uppmätta blodtrycket förefaller bättre kunna förutsäga framtida kardiovaskulär risk än konventionellt uppmätt blodtryck [2].

I ett dygn får du ha på dig en blodtrycksmätare som automatiskt mäter blodtrycket. Med mätaren kan vi kontrollera blodtryckets variation över dygnet och relatera det till din aktivitet under fritiden, på arbetet och när du sover.

När på dygnet mäta blodtryck?

– Blodtrycket behöver inte mätas varje dag utan man kan följa upp trycket i perioder på 4–7 dagar. Mät blodtrycket på morgonen klockan 6–9 och på kvällen klockan 18–21 två gånger efter varandra. Låt det gå en till två minuter mellan mätningarna.

Vad är en cancersjukdom?

En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras. Dessa genetiska förändringar kan drabba i princip alla celler i olika organ och kan sedan leda till olika cancerformer, såsom bröstcancer, prostatacancer eller lungcancer.

Vad är andra fasen av cancer?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Kan cancerceller spridas till andra delar av kroppen?

Cancerceller kan sprida sig via blod och lymfvätska till andra delar av kroppen och där bilda metastaser, dottertumörer. Cancertumörer kan också spridas i kroppen genom att växa direkt in i annan vävnad.

Vad betyder cancer på latin?

Cancer betyder krabba eller kräfta på latin. Ordet hänvisar till tumörens likhet med en krabba där benen representerar vävnadsutskott eller stora blodkärl som omger tumören. Hur uppstår cancer? En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras.

Share this post