Blogga

Hur skulle anvandningen av vatgas istallet for kol vid Jarnframstallningen kunna minska utslappen?

Hur skulle användningen av vätgas istället för kol vid Järnframställningen kunna minska utsläppen?

Koldioxidlagring (CCS) är en teknik som kan minska utsläppen. Tekniken kan användas i kombination med fossila bränslen, vilket skulle halvera utsläppen. CCS kan också användas i ett scenario där delar av kolet och kokset ersätts av vätgas eller bio-kol, vilket skulle minska utsläppen med 80 procent.

Hur utvinner man koldioxid?

Carbon capture and geological storage (CCS) innebär att man utvinner koldioxid från utsläppskällor och förvarar det djupt under jorden, antingen i porösa bergarter eller i de hålrum som uppstår efter att man pumpat upp olja.

Hur skulle man kunna minska koldioxidutsläpp vid utvinning av järn ur järnmalm?

Det handlar om att utveckla en process med direktreduktion. Målet är att få vatten istället för koldioxid som slutprodukt genom använda vätgas istället för kol för att skilja järnet från syret.

Vad står HYBRIT för?

HYBRIT – A Piece of the Future Tillsammans bildade Vattenfall, SSAB och LKAB 2016 joint venture-bolaget HYBRIT Development. HYBRIT står för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Målsättningen är att ha en helt fossilfri process för ståltillverkning 2035.

Vad är Kolfritt stål?

Kolfritt stål tillverkas genom att man vakuumbehandlar smält stål. På så sätt ångas kolet bort i form av koloxid tills smältan innehåller 0,0040-0,0070% kol.

Hur mycket koldioxid innehåller en människa?

Utandningsluften från en människa innehåller ungefär 4 procent koldioxid. Med hjälp av fotosyntesen omvandlar, å andra sidan, växterna koldioxid till syre, vatten och sockerarter som de dels använder i sin egen metabolism, dels lagrar i cellerna, ofta omvandlat till cellulosa, stärkelse eller fett.

Hur används koldioxid i livsmedelsindustrin?

Koldioxid används i livsmedelsindustrin, oljeindustrin och den kemiska industrin. Koldioxid är lättlöslig i vatten och bildar då en vattenlösning innehållande den svaga syran kolsyra, H 2 CO 3. Jäsmedel bildar koldioxid som bildar små gasbubblor i bakverk. Som konserveringsmedel betecknas koldioxid med E-nummer E 290.

Varför bildas koldioxid i kroppen?

Koldioxid bildas genom andning hos alla aeroba organismer ( växter, djur, svampar och många mikroorganismer ). I kroppen är koldioxid en restprodukt som bildas vid cellandningen, och lämnar kroppen med utandningsluften. Utandningsluften från en människa innehåller ungefär 4 procent koldioxid.

Share this post