Frågor

Vad far jag fotografera?

Vad får jag fotografera?

Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja. I allvarliga fall av förföljelse med kamera kan gärningen dock klassificeras som ofredande.

https://www.youtube.com/watch?v=yZdcPxMWE6A

Får man filma en olycka?

Att filma en olycka skulle kunna bedömas som olaga integritetsintrång (4 kap. 6 c § BrB). I detta fall att det sprids bild på att någon befinner sig i en mycket utsatt situation, om spridningen är ägnad åt att medföra allvarlig skada för den som bilden rör.

Kan du och i så fall på vilket sätt bli straffad om du filmar eller fotograferar vid en olycksplats?

Det är alltså inte förbjudet att filma eller fotografera, men den som sprider bilder på till exempel brottsoffer kan bli straffad med böter eller fängelse på ett år; i grova fall fängelsestraff på upp till två år.

Vad är ett brott enligt brottsbalken?

Brott, är en sådan gärning, som är straffbelagd enligt lag eller författning enligt 1 kap. 1 § Brottsbalken (BrB). I Sverige är det framför allt Brottsbalken, men även ett antal specialstrafflagar samt skilda lagar, som innehåller straffbestämmelser.

Är det olagligt att filma polisen?

Det finns inte något generellt förbud mot att filma en polis i tjänsten i en offentlig miljö. Polisens rätt att säga till någon att sluta filma är enligt Polismyndighetens mening begränsad till situationer som faller inom ramen för polisverksamhetens ändamål och polisens uppgifter ( 1 och 2 §§ polislagen ).

Är det olagligt att fota bilar?

Hej! får jag som privatperson filma från min bil andra fordon och förare i trafiken!? Hej och välkommen till Lawline med din fråga! Huvudregeln är att man får filma vad som helst och vem som helst på allmän plats, så länge det inte ofredar någon.

Får man fotografera olyckor?

Det är inte olagligt att filma eller fota på en olycksplats. Däremot får du inte ta eller sprida bilder med avsikt att kränka exempelvis ett olycksoffer, detta enligt en ny lag om olaga integritetsintrång som infördes 1 januari 2018. Du får heller inte störa eller hindra en pågående räddningsinsats.

Vilka Brottspåföljder finns i svensk rätt?

Straff eller annan påföljd för ett brott. Jfr BrB 1:3. Som straff räknas fängelse och böter. Till annan påföljd räknas villkorlig dom, skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård.

Share this post