Frågor

Varfor och nar behover vi bygga lufttatt?

Varför och när behöver vi bygga lufttätt?

Ett av de vanligaste argumenten till att bygga mycket lufttätt är att vi vill ha en låg energianvändning i våra byggnader. Lågenergihus och passivhus skulle inte klara den låga energianvändningen om man inte hade låga U-värden i klimatskalet och en mycket god lufttäthet.

Vad är tätt hus?

Lufttätheten är en förutsättning för ett energisnålt hus, ett hus utan drag och ett hus utan fuktskador. Men ett energisnålt, lufttätt hus ska också ventile- ras ordentligt för att ha god luftkvalitet inne. Det är viktigt att se huset med väggar golv och tak, uppvärmning och ventilation som ett system.

Hur ökar man lufttätheten vid skarvar i ett hus?

Byggherrens checklista för att styra mot en lufttät och fuktsäker byggnad: Tydliga mål och krav avseende lufttäthet och fuktsäkerhet. Tydliggör ansvarsfördelning. Utse en luft- täthets- och fuktsäkerhetsansvarig hos projektören och entreprenören.

Vilka krav ska man ställa för att bygga lufttätt?

Kravet hänger samman med krav om Projektering för ökad lufttäthet (krav nr 10946) , Samråd för ökad lufttäthet (krav nr 10948) och Läckagesökning och provning (10949) och bör ställas tillsammans med dessa. Kravet kan behöva justeras beroende på hur omfattande åtgärder som ska genomföras.

Vad är luftläckage?

I uppvärmda byggnader medför luftläckage och invändigt övertryck risk för fuktskador inuti klimatskiljande byggnadsdelar. För att undvika fuktskador på grund av luftläckage bör byggnadens klimatskiljande delar ha så god lufttäthet som möjligt.

Hur fungerar provtryckning?

Provtryckningen sker via en fläkt som riggas upp i en tät duk kring en ytterdörr. När fläkten går igång skapas ett undertryck i huset genom att inomhusluften pumpas ut. Via mätningar kan man sedan se hur mycket luft som tränger tillbaka in i huset.

Vilket krav ställer Boverkets byggregler BBR på lufttäthet i byggnader?

Enligt BBR (Boverkets Byggregler) ska byggnadens klimatskärm vara så tät att krav på byggnadens specifika energianvändning och installerad eleffekt för uppvärmning uppfylls. Enligt BBR bör byggnadens klimatskiljande delar ha så god lufttäthet som möjligt för att undvika skador på grund av fuktkonvektion.

Hur mäter man luftläckage?

Regelsamlingens allmänna råd hänvisar till standarden, SS-EN 13829 för bestämning av luftläckage. De metoder som idag finns att tillgå för att mäta lufttätheten hos byggnader är spårgasmetoden, täthetsprovning med provisorisk vägg, det egna ventilationssystemet, med mottryck i angränsande utrymmen samt med tryckdörr.

Vad kostar läckande tryckluft?

Många vet att tryckluft är dyrt. Däremot vet man inte att det kostar närmare 100.000 Kr att producera en enda kubikmeter per minut, året om. Ett enskilt läckage på 1 mm i diameter kostar drygt 7.000 Kr om året. I de flesta industri företag så produceras mellan 20-50 % av tryckluften helt i onödan.

Share this post