Trendig

Nar ar vagsalt effektivt?

När är vägsalt effektivt?

Vägsalt är bara effektivt för att smälta is och snö ned till ca 9 minusgrader. Om man först har saltat så att vägbanan är våt av vatten och saltlake och temperaturen sedan sjunker ytterligare, så kan det frysa till is. Då finns risken att det blir ännu halare.

När har salt bäst verkan?

Svar: Vanligen saltar vi när temperaturen är ner till 6-10 minusgrader. Saltar vi vid riktigt låga temperaturen kan i värsta fall saltet få en motsatt effekt. När det är kallare är vägbanan ofta bar och sträv och behöver då inte halkbekämpas.

Hur kallt fungerar Tösalt?

Även om det är kallt ute fungerar saltet eftersom det kan smälta is vid ner till femton graders kyla. Tösalt är perfekt att använda på trottoarer, uppfarter eller vägar för att minimera halkan.

När slutar man salta vägarna?

Med rätt proportioner salt/vatten förblir saltvatten flytande ner till 20 minusgrader. När man saltar vägar använder man inte så mycket salt utan ungefär tillräckligt för att hålla vägarna isfria ner till 12 minusgrader. På Vägverkets hemsida finns mer information om halkbekämpning med salt.

Hur länge ligger vägsalt kvar?

Idag så saltar man sällan med ”salt” utan med saltlösning – alltså saltvatten som ligger kvar förvånansvärt länge i ett lite halvgeggigt tillstånd i porerna på vägbanan. Det krävs ett rejält regnade för att späda ut och neutralisera det salt som är påfört.

Hur snabbt verkar Tösalt?

Tösalt är ett finkornigt salt som verkar snabbt och är speciellt lämpligt för smältning av is på gångar, vägar, infarter m.m*. Innehåll: Natriumklorid >99,7% (finkornigt vakuumsalt). Klumpförebyggande medel E535 <35 ppm.

Hur kallt fungerar vägsalt?

Med rätt proportioner salt/vatten förblir saltvatten flytande ner till 20 minusgrader. När man saltar vägar använder man inte så mycket salt utan ungefär tillräckligt för att hålla vägarna isfria ner till 12 minusgrader.

Share this post