Allmänning

Hur botar man insulinresistens?

Hur botar man insulinresistens?

Metformin

  1. Tillhör gruppen biguanider.
  2. Effekten av metformin på insulinresistensen är relativt svag (cirka 20 % förbättring).
  3. Lämpar sig väl för behandling av överviktiga patienter med typ 2 diabetes och är som monoterapi förstahandsval i denna patientgrupp (ges ibland även som adjuvans vid typ 1 diabetes med övervikt)

Hur kan en insulinkänning uppstå?

En insulinkänning uppstår om blodsockervärdet sjunker mycket eller snabbt. Vanliga symtom är att bli svettig, darrig och att känna sig orolig. Symtomen kan komma olika snabbt och vara olika starka. En insulinkänning kan uppstå om du har typ 1-diabetes eller om du behandlas med vissa läkemedel mot typ 2-diabetes.

När börjar snabbverkande insulin verka?

Snabbverkande insulin är humant insulin och börjar verka inom 30 minuter efter injektion. Effekten är kraftigast efter 1–4 timmar och varar upp till 8 timmar. Man tar snabbverkande insulin 30 minuter innan måltiden. Det innebär att man måste ha framförhållning, vilket kan vara besvärligt.

Vilka funktioner har insulin i kroppen?

Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein

Insulinresistens behandlas företrädesvis med livsstilsförändringar som diet och ökad fysisk aktivitet. Insulinresistens vid typ 1-diabetes behandlas också med ökade insulindoser. Detta medför ofta viktuppgång, ett vanligt kliniskt problem hos unga individer med typ 1-diabetes.

Hur mäter man blodsocker på en blodprovstagare?

På remsan appliceras en liten droppe blod och inom några sekunder kan blodsockervärdet läsas av. En blodprovstagare används för att göra hål i huden så att en liten droppe blod kan klämmas ut. Med en nyare blodsockermätare är det möjligt att mäta sitt blodsocker ungefär var 5: e minut över 3 dagar.

När man vaknar har blodsockret höjts igen?

När patienten väl vaknar har blodsockret höjts igen utan någon vettig förklaring. Det höga blodsockret är därmed en följd av det tidigare för låga blodsockret. Detta kan diagnosticeras genom att testa blodsockernivån vid två eller tre på natten. Om blodsockret är mycket lågt är diagnosen Somogyieffekten.

Hur sänker man blodsockret?

Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Hur ofta ska man mäta sitt blodsocker?

Typ 2 diabetiker som behandlas med tabletter eller kost bör mäta sitt blodsocker 1-2 gånger i veckan, fastande eller 1 1/2 timme efter måltid. Dygnsprofil ska mätas en gång i månaden. Detta blodsocker kallas också fasteblodsocker och vanligtvis ligger det mellan 3 och 8 mmol / L.

Share this post