Rekommendationer

Varfor blir tomaterna skrynkliga?

Varför blir tomaterna skrynkliga?

Man kan äta skrynkliga tomater En skrynklig tomat är fortfarande en god tomat. Den passar perfekt i till exempel en tomatsoppa. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.

Hur många klasar på Tomatplantan?

Proffsodlare har en regel att en högväxande tomatplanta ska ha 18 stora fina blad kvar fram till första skörd, därefter några fler, runt 20. Men de är proffs, de har i regel koll på hur många blad plantan hade innan de började blada av. Dessutom odlar de mängder av plantor av samma sort, de kan sina sorter.

Varför växer inte mina tomater?

Under 15 grader slutar tomatplantan att utvecklas och under 10 grader stannar den i tillväxten. Det betyder att du kan laborera med ljus och värme lite granna om så önskas. Rusar plantorna i väg kan du alltså sänka temperaturen runt dem, det vill säga flytta till svalare plats.

När är tomaten mogen?

Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor. Så sådde du dina tomtafrön 1 april så bör de första vara mogna runt 1 augusti om det är en ”normal” sort. Det finns tidigare sorter som bara tar cirka 105 dagar, dvs. 15 veckor, från sådd till mogen frukt, och det finns senare sorter som kan ta upp till 17 veckor på sig.

Hur får jag mina tomatplantor att växa?

Innan tomaterna kommit upp behöver de inget ljus – bara värme, vatten och syre. Lyft lite på mindrivhusets lock någon gång om dagen så att luft kommer in. När du ser att tomatplantan börjar komma upp är det viktigt att plantan får mycket ljus. Ett ljust fönster brukar duga gott om vi är inne i april månad.

Hur lång tid tar det att få tomater?

Svar: Det tar lång tid för tomater att mogna, ca 8 veckor från blomma till skörd om temperaturen är den rätta.

När blommar tomaten?

Vi äter av egen tomatsås varje vecka året om, tack vare stor tomatskörd. För att alla blommor ska hinna sätta frukt, måste vi hjälpa till med pollineringen. Så fort vi ser blommor är vi där och duttar. I september oktober, har långt ifrån alla tomater intagit sin mognadsfärg.

Share this post