Rekommendationer

Vilka egenskaper har eten?

Vilka egenskaper har eten?

Eten är en något doftande gas som också förekommer i naturen som ett växthormon. Den avges av vissa mognande frukter, som exempelvis äpplen, och kan få andra frukter att mogna snabbare. Den effekten används för att styra mognadsprocesser av frukt och grönsaker inom livsmedelsindustrin.

Vad är eten för ämne?

eteʹn (engelska ethene), etylen, CH2=CH2, färglös gas med svag lukt. Eten förekommer i naturgas, råolja och stadsgas och är det viktigaste råmaterialet för framställning av organiska föreningar i industriell skala.

Vad kan ETYN användas till?

Användning. Acetylen används vid svetsning tack vare den höga förbränningstemperaturen (cirka 3 600°C) (flamtemperatur 3 100°C) när den blandas med ren syrgas. Acetylen är den industribränngas som ger den hetaste och mest koncentrerade lågan.

Hur utvinns eten?

Eten kan tillverkas från förnybara råvaror eller från fossil naturgas och olja. Ur saltet framställs klor som sedan kombineras med eten till vinylkloridmonomeren (byggstenen för PVC-polymeren). Vinylkloridmonomeren kopplas sedan ihop vid polymerisationen till långa kedjor, som utgör den färdiga PVC-polymeren.

Vilka el vilken frukt respektive grönsak avger mest av gasen?

Grödor som tomat och melon avger mycket eten och även äpple, päron, avokado och nektarin. Dessa frukter är hejare på att, genom gasen, få andra grödor att mogna snabbare. Exempel på grödor som är extra känsliga för eten och kan mogna oregerligt snabbt är gurka, broccoli, blomkål och sallat.

Är eten giftig?

Under de tidiga utvecklingsstadierna för frukt och grönsaker har de giftiga föreningar som försvinner när de mognar. Tack vare eten blir de därför ätliga. Dessutom mjukar den upp sin struktur. Halterna av stärkelse och syra reduceras också medan sockernivån ökar.

Vilket material framställs av eten?

Eten används också som råvara för många organiska ämnen. Bland dem finns till exempel vinylklorid (används för att tillverka PVC-plast), etanol, acetaldehyd, etenoxid, ättiksyra, etylenglykol och etylbensen (används för att tillverka styren).

Vilken gas avger äpplen?

Äpplen avger en mognadsgas som heter etylen. Den transporteras ut ur lagerlokalerna för att inte påverka äpplena. Under lagringen avstannar äpplenas mognad. När lagret öppnas ser de ut och smakar som när de placerades där.

Hur framställs eten?

Share this post