Allmänning

Vad ar en diod och vad anvands den till?

Vad är en diod och vad används den till?

En diod är en halvledare som i princip fungerar som en enkelriktad brytare. Den gör att strömmen flödar lätt i ena riktningen, men begränsar kraftigt att ström flödar i motsatt riktning. Dioder kallas även likriktare eftersom de ändrar växelström (AC) till pulserande likström (DC).

Varför diod på relä?

Är reläts spole kopplat till känslig elektronik bör man ha en diod som blockerar induktionsströmmar som uppstår när spolen blir strömlös. När strömmen sluts till spolen i reläet bildas ett magnetfält runt den, och när strömmen bryts kollapsar magnetfältet och en ström med ganska hög spänning genereras i spolen.

Vad kallas anslutningen på en diod?

Ett framspänningsfall uppstår när en belastning framkommer i ledningen. När detta händer så uppstår ett spänningsfall på 0.6 V mellan anod och katod. Den leder ström från anod till katod. Från katod till anod leder dioden ingen ström- Det är en backventil för ingen ström.

Hur kopplar man en diod?

Om lysdioden kopplas direkt till en spänningskälla kommer spänningskällan att kortslutas och lysdioden gå sönder. Lysdioder måste därför kopplas i serie med resistorer som begränsar strömflödet. Med Ohms lag är det lätt att räkna ut vilken strömbegränsningsresistor som behövs.

Vilken är skillnaden om en transistor är bottnad eller strypt?

Ungefär vid vilken spänning på Ub börjar transistorn att leda ström? 1. När strömmen IC har nått sitt maxvärde så säger man att transistorn är bottnad.

Vad är en Frihjulsdiod?

Frihjulsdiod är förenklad form där spänningskällan är ansluten till en induktor med en brytare.

Vad kallas diodens två anslutningar?

Dioden är en icke-linjär elektrisk komponent som idealt leder elektrisk ström i endast en riktning. Namnet kommer av att den har två elektroder, katod och anod. Ström kan bara gå från anod (pluspol) till katod (minuspol) – men inte tvärtom.

Share this post