Populära

Finns det vatten i luften?

Finns det vatten i luften?

Vatten förekommer i atmosfären i alla tre faser, i fast form som is eller snö, i flytande form som vatten och i gasform som vattenånga. När vattnet övergår från fast till flytande form säger vi att isen/snön smälter. Övergång från flytande form till gasform kallas avdunstning.

Gaserna syre, koldioxid och kväve förekommer inte bara i gasform i luften utan också lösta i vatten, bland annat i våra och andra djurs kroppsvätskor. I luften beter sig alla gaserna på samma sätt. Men i vatten är det annorlunda. Koldioxid är lättlösligt i vatten, syre och kväve svårlösliga.

Hur mycket vatten är det i luften?

Mängden vattenånga (fukt i luften) varierar och anges ofta i en procentsats som kallas för relativ fuktighet och det förkortas RF eller RH. Det maximala värdet är 100 %. Om det finns mer vattenånga än 100 % i luften så kommer vattnet att kondenseras och bilda vattendroppar.

Vad är materia och vad är inte materia?

Materia (av latinets materia, ”ämne”, ”material”) är de fysiska beståndsdelar som universum är uppbyggd av. Den traditionella definitionen av materia är att det är ”allt som har både massa och volym”. Materia uppträder normalt i aggregationstillstånden fast, flytande eller gasform.

Vad räknas inte som materia?

✓ Luft, va en, jord, bord, stolar, datorer, bilar, människor, djur etc. är exempel på materia eftersom allt dega är uppbyggt av atomer och därmed har massa och volym. ✓ Ljus räknas däremot inte som materia eftersom det ej är uppbyggt av atomer och eftersom det ej har någon massa.

Luften består till största delen av kväve, cirka 78 procent, och syre, cirka 21 procent. I luften finns även mycket små mängder av andra gaser såsom argon, koldioxid och neon. En av de viktigaste gaserna i atmosfären är vattenångan. Mängden vattenånga i luften är i allmänhet en halv till ett par procent.

Share this post