Frågor

Ar det farligt med sotningsmedel?

Är det farligt med sötningsmedel?

Är sötningsmedel farliga för hälsan? Nej, alla sötningsmedel som är godkända har undersökts mycket noggrant i många olika studier på celler, djur och människa. De har bedömts som helt säkra att använda som livsmedelstillsatser. Personer med fenylketonuri, PKU, ska emellertid undvika att få i sig aspartam.

Sötning med stevia Aspartam har studerats mycket men har inte kunnat konstateras ha någon cancerogen effekt. Likaså acesulfam-K har aldrig kunnat bevisats vara farligt, och förekommer ofta tillsammans med aspartam i exempelvis drycker och godis.

Vad händer i kroppen av sötningsmedel?

Drycker innehållande sötningsmedel ger volym och fyller därmed magen. De kan därför ge en kortare mättnad, men påverkar inte intaget av mat vid en följande måltid. Aptit och mättnad styrs av komplexa samspel i kroppen och det är svårt att studera hur de påverkas av enskilda substanser eller livsmedel.

Är sötningsmedel cancerframkallande?

Kan sötningsmedel orsaka cancer? Bland de studier som gjorts finns inga bevis för att sötningsmedel skulle vara cancerframkallande. Aspartam är ett vanligt sötningsmedel och djurstudier som har gjorts har gett stöd för att ämnet kan orsaka cancer.

Kan man gå upp i vikt av sötningsmedel?

-Kroppen kan bryta ned en del. Men om du dricker läskedrycker och pulverersättningar med en stor andel fruktos blir det snabbt för mycket och kan bidra till viktuppgång, säger han. -I mindre mängd kan däremot fruktos vara ett bra sötningsmedel eftersom GI-värdet är det lägsta bland alla sockerarter.

Hur reagerar kroppen på aspartam?

När aspartam bryts ner frigörs bland annat aminosyran fenylalanin. Det finns människor med en medfödd rubbning i ämnesomsättningen som gör att de har en begränsad förmåga att bryta ned fenylalanin. Sjukdomen kallas fenylketonuri, eller PKU. Det är en ovanlig sjukdom, men mycket allvarlig.

Starkt söta medel som stevia, aspartam, acesulfam K, sackarin och sukralos är särskilt farliga. De syntetiska svavelinnehållande medlen acesulfam-K och sackarin används ofta i kombination med aspartam för att dölja bismak. Livsmedel med sötningsmedel godkänns inte för märkning med nyckelhålet.

Är sötningsmedel billigare än socker?

Alternativa sötningsmedel används av olika skäl. De är billigare att framställa än naturligt socker. Eftersom de innehåller färre kalorier kan de användas för att minska energiintaget och reducera risken för fetma.

Share this post