Trendig

Ar hepatit B blodsmitta?

Är hepatit B blodsmitta?

Hepatit B orsakas av ett virus som sprids sexuellt eller via blod. Smittan finns bland människor i hela världen. I Sverige är smittan ovanlig men i vissa delar av Afrika och Asien är 10–20 procent av befolkningen smittad.

Hur smittas man av hepatit B?

Viruset kan överföras genom oskyddat sex och med blod Även små mängder blod kan överföra viruset mellan människor. Du kan bli smittad om du får i dig blod som innehåller viruset, till exempel om du använder eller sticker dig på en spruta som någon som har hepatit B har använt.

Vad är skillnaden mellan hepatit B och C?

För hepatit B finns ett effektivt vaccin som skyddar mot infektion samt möjlighet till behandling som kan minska risken för sena komplikationer såsom skrumplever och levercancer. För hepatit C finns inget vaccin men däremot behandling som är mycket effektiv för att bota sjukdomen.

Kan hepatit B smitta andra?

Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Viruset smittar vid sexuell kontakt eller om du kommer i kontakt med smittat blod. De flesta som får hepatit B blir helt friska, men de kan ändå smitta andra under flera månader. Några har kvar sjukdomen hela livet.

Vad är hepatit B?

Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Viruset kallas hepatit B-virus. Det finns flera sorters virusorsakade hepatitsjukdomar; hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D och hepatit E. Hepatit brukar också kallas för gulsot eftersom huden ofta blir gulfärgad när du blir sjuk.

Vad är hepatit C-virus?

Hepatit C-virus (HCV) Hepatit C är ett virus som infekterar levern och som smittar via blod, i första hand bland intravenösa missbrukare men även via otestade blodprodukter. Smittämnet är vanligt förekommande över hela världen. Flertalet av de som smittas utvecklar inte några akuta sjukdomssymtom.

Share this post